Песков: Делекобойните ракети от САЩ няма да променят хода на събитията в Украйна

ЕС и Свят 01.02.2023 19:33 Снимка: ДНЕС+

Песков: Делекобойните ракети от САЩ няма да променят хода на събитията в Украйна

Съединените щати, говорейки за евентуална доставка на ракети с по-голям обсег на Украйна, нагнетяват напрежение и засилват ескалацията, но всичко това няма да промени хода на специалната военна операция: тя ще бъде продължена, каза говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Да, това е пряк път към нагнетяване на напрежение, повишаване на нивото на ескалация, виждаме това. Това изисква допълнителни усилия от нас. Но още веднъж: това няма да промени хода на събитията. Специалната военна операция ще продължи", подчерта той.

Говорителят на Кремъл изтъкна, че основната цел за Русия сега е да продължи специалната военна операция и най-важното "да изпълни задачите, които бяха поставени от държавния глава".

В отговор на въпрос дали Москва обмисля възможността за преговори не с Киев, а с Вашингтон на най-високо ниво на фона на ситуацията в Украйна, Песков каза: "Засега няма планове за преговори между Путин и Байдън ."

Ройтерс съобщи във вторник, цитирайки двама неназовани американски служители, че САЩ се готвят да предоставят на Украйна пакет от военна помощ на стойност 2,2 милиарда долара, който се очаква да включва за първи път ракети с по-голям обсег.

Припомняме, че Украйна отдавна иска от САЩ и съюзниците си високоточни ракети ATACMS с обсег на действие до 300 километра, които могат да се изстрелват от инсталации HIMARS. По неофициални данни досега западните съюзници са отказвали да предадат такива оръжия поради опасения, че украинците ще ги използват за поразяване на цели дълбоко в руската територия, което може да доведе до неконтролируема ескалация на войната./news.bg

Още по темата

CHF CHF 1 2.01114
GBP GBP 1 2.29006
RON RON 10 3.93195
TRY TRY 100 5.66429
USD USD 1 1.83543