Пендаровски: Гоце Делчев е македонски революционер. Чест е, че и друг народ го приема за свой герой

ЕС и Свят 23.09.2020 20:20 Снимка: ДНЕС+

Пендаровски: Гоце Делчев е македонски революционер. Чест е, че и друг народ го приема за свой герой

Гоце Делчев е македонски революционер и за нас трябва да бъде чест, че някой друг народ го чувства като свой герой, отговори на журналистически въпрос президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, цитиран от Слободен печат.

Гоце Делчев е македонски революционер, който има голям принос за нас. Но твърденията, че той се е борил за България, за мене не са спорни. Всеки може да чувства някого като свой герой. Нека го чества който иска, това може да бъде само удоволствие за нас. Същото е и с Майка Тереза, няма да обсъждаме македонка ли е или албанка, каза Пендаровски.

Той говори след заседание на Съвета за сигурност и заяви, че ситуацията в страната и региона е стабилна и няма признаци, че суверенитетът на страната може да бъде застрашен, предава БТА.

Най-голямото предизвикателство е пандемията, тъй като има влияние върху икономиката и здравето, но не очакваме тя да влияе на сигурността на страната. Втората точка е била ситуацията със сигурността във връзка с въвеждането на 5G мрежата. Заключихме, че правителството и другите организации трябва да следват препоръките на НАТО, каза Пендаровски.

 

CHF CHF 1 1.82532
GBP GBP 1 2.15697
RON RON 10 4.01278
TRY TRY 10 2.07146
USD USD 1 1.64965