Пекин пришпорва САЩ да спрат да демонизират Китай

ЕС и Свят 26.07.2021 12:35 Снимка: ДНЕС+

Пекин пришпорва САЩ да спрат да демонизират Китай

САЩ са "изобретателят на принудителната дипломация". Това е казал заместник-министърът на външните работи на Китай Си Фън пред заместник държавния секретар на САЩ Уенди Шърман, се посочва в изявление на сайта на китайското външно министерство, съобщават "Ройтерс" и "Франс прес".

Двамата се срещат в североизточния пристанищен град Тянжин.

Контрамерките, които Китай предприема срещу Вашингтон, са "легитимни и разумни", настоял Си Фън.

Той е призовал Вашингтон да спре "демонизирането" на Китай, след като ненавист беляза началото на разговорите с най-високопоставения американски пратеник при управлението на президента на САЩ Джо Байдън, който е бил на посещение в Китай.

Посещението на Шърман в северния град Тянжин е първата голяма среща между водещите световни икономики, откакто обсъжданията през март в Анкъридж между първите дипломати на страните завършиха злополучно.

Посещението на Шърман има за цел да търси "мантинели", след като отношенията продължават да се влошават по редица въпроси от киберсигурността и технологичното надмощие до правата на човека в Хонконг и Синцзян.

"Надеждата може да бъде, че като демонизират Китай, САЩ биха могли по някакъв начин... да обвинят Китай за собствените си структурни проблеми", подчертал Фен пред Шърман.

"Призоваваме САЩ да променят своя силно заблуден начин на мислене и опасна политика", настоял още китайският представител, като добавил, че Вашингтон виждал Китай като "въображаем враг".

Заместник-министърът на външните работи на Китай също така определил отношенията като "в безизходица" и сблъскващи се със "сериозни трудности".

Той твърди, че китайците гледали на "неприятелската реторика на САЩ като на тънко забулен опит за сдържане и потискане на Китай", в коментари, напомнящи острата реторика между първите дипломати на САЩ и Китай Антъни Блинкън и Ян Джиечи в Аляска.

По-късно Китай поиска от САЩ да премахнат визовите ограничения за китайски студенти и членове на Комунистическата партия, наред с други искания, съобщиха китайските държавни медии.

В пресконференция след срещата си с Шърман Си Фън уточни, че Китай е представил списък с искания, включително премахване на санкциите срещу китайски държавни ръководители, чиновници и правителствени органи.

Шърман ще се срещне и с китайския външен министър Ван И.

Тя написа в "Туитър" вчера, че е разговаряла с американски фирми за "предизвикателствата, пред които са изправени в Китай", а също така изпрати "искрени съболезнования" на жертвите на наводнения в провинция Хенан.

Миналата седмица САЩ заявиха, че се надяват да използват "откровените" разговори като възможност да покажат на Пекин "как изглежда отговорната и здравословна конкуренция", но искат да избегнат отношенията да се сринат в конфликт.

Посещението на 25 и 26 юли е лишено от атрибутите на пълноценното официално посещение. Шърман няма да отиде в Пекин, а вместо това ще прекара два дни в Тянжин, започвайки от вчера.

Посещението се разглежда масово като подготвителна стъпка за евентуална среща между Байдън и китайския президент Си Цзинпин, докато американско-китайските отношения продължават свободното си падане с малко признаци за подобрение.

Ден преди кацането на Шърман в Китай, външният министър Ван И се зарече да "даде урок на САЩ" в третирането на други страни еднакво, предвещавайки трудно начало на разговорите.

"Китай няма да приеме самопровъзгласеното превъзходство на никоя страна", подчерта той, цитиран в изявление на външното министерство в събота./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448