Папата зове оръжейните производители на военно гробище: "Спрете!"

ЕС и Свят 02.11.2021 17:57 Снимка: ДНЕС+

Папата зове оръжейните производители на военно гробище: "Спрете!"

Папа Франциск, при посещение на военно гробище в деня, в който католиците възпоменават своите мъртви, призова производителите на оръжия да "спрат", защото войната "поглъща децата на родината", информира "Ройтерс".

В Деня на вси светии Франциск отслужи литургия във френското военно гробище в Рим, с редиците си бели кръстове на мястото на погребението на около 1 900 френски и марокански войници, загинали през Втората световна война.

Франциск, който посещава гробище всяка година в деня на възпоменание, положи бели рози и спря да се помоли на някои от гробниците и спомена, че на една пише "Неизвестен, загинал за Франция, 1944 г."

"Дори няма име. Но в сърцето на Бог има всички наши имена. Това е трагедията на войната", отбеляза той в импровизирана проповед.

"Сигурен съм, че всички тези, които бяха призвани да защитават родината и тръгнаха с добра воля, са с Господ", увери Франциск.

"Но... борим ли се достатъчно, за да няма войни, за да няма икономики на страни, които са подсилени от оръжейната индустрия", запита той.

"Тези гробници са послание за мир. Спрете, братя и сестри, спрете. Спрете, оръжейни производители, спрете!", настоя той, наричайки погребаните в гробището сред многото "жертви на войната, която поглъща децата на родината".

Франциск е отправял много призиви за разоръжаване и настоява, че ядрените оръжия трябва да бъдат забранени, защото дори притежанието им по възпиращи причини е "перверзно" и незащитимо.

Когато мястото на литургията беше обявено миналия месец, италианска група протестира, заявявайки, че изборът бил обида за жертвите на марокански войници, известни като Goumiers, спомагателно подразделение на френската армия, когато Франция все още беше колониална сила.

Те извършиха много случайни убийства и изнасилиха много италианки в провинцията между Неапол и Рим, докато съюзническите сили се придвижваха нагоре по италианския полуостров.

Един такъв инцидент е увековечен в неореалистичния филм от 1960 г. на Виторио де Сика "Две жени", с участието на София Лорен, който разказва историята на жена и дъщеря ѝ, които и двете са били изнасилени от марокански войници южно от Рим./news.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648