ЕС и Свят 05.12.2021 18:01 Снимка: ДНЕС+

Папата: Спрете да използвате мигрантите за политически цели

Папа Франциск осъди използването на мигрантите за политически цели в неделя по време на посещение на гръцкия остров Лесбос, като изрази съжаление, че Европа е навлязла в "ера на стени и бодлива тел". Това предаде Ройтерс.

Франциск, който трябваше да бъде закаран направо на подиума, вместо това се разходи из лагера, като спря да поздрави десетки бежанци. Той заяви, че "малко се е променило по въпроса за миграцията" от последното му посещение преди пет години.

Папата упрекна онези, които използват миграционната криза за политически цели.

"Лесно е да се възбужда общественото мнение, като се внушава страх от другите", каза той и добави, че хората, които са настроени срещу имигрантите, "не говорят със същата ярост" за експлоатацията на бедните, войните и оръжейната индустрия.

"Трябва да се атакуват причините на място, а не бедните хора, които плащат последствията и дори се използват за политическа пропаганда", смята Франциск.

Средиземно море, където хиляди хора са загинали, опитвайки се да преминат от Северна Африка към Европа, все още е "мрачно гробище без надгробни камъни", по думите на главата на Римокатолическата църква./БТА

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448