Папата приключи пътуването си в Монголия

ЕС и Свят 04.09.2023 18:16 Снимка: ДНЕС+

Папата приключи пътуването си в Монголия

Папа Франциск приключи в понеделник историческото си пътуване до Монголия, което добави допълнително послание към съседен Китай относно свободата на религията, предава "Ройтерс".

В края на литургия в неделя папата изпрати поздрави до Китай , като нарече гражданите му "благородни" хора и призова католиците в Китай да бъдат "добри християни и добри граждани".

В понеделник външното министерство на Китай заяви, че е заело положително отношение към подобряване на отношенията с Ватикана.

Пекин поддържа комуникация с Ватикана, каза говорителят на министерството на външните работи Мао Нинг на брифинг за пресата, попитан за коментарите на папата в Монголия.

Основната цел на пътуването на Франциск беше да посети малката католическа общност. Той приключи петдневната си мисия в понеделник със спирка за откриването на Дома на милосърдието, който предоставя здравни грижи на най-нуждаещите се в монголската столица, както и на бездомните, жертвите на домашно насилие и мигрантите.

Разположен в преустроено училище и рожба на най-високопоставеният католически духовник в Монголия, италианския кардинал Джорджо Маренго, Домът на милосърдието ще координира работата на католическите мисионерски институции и местните доброволци.

"Истинският напредък на една нация не се измерва с икономическото богатство, още по-малко с инвестициите в илюзорната сила на въоръженията, а със способността й да осигурява здравеопазването, образованието и цялостното развитие на своя народ", каза Франциск.

Той също така каза, че иска да разсее "мита", че целта на католическите институции е да обърнат хората към религията, "сякаш грижата за другите е начин за примамване на хората да се "присъединят"".

Предимно будистка Монголия има само 1450 католици при население от 3,3 милиона и в неделя почти цялата католическа общност беше под един покрив с папата.

В понеделник около две дузини китайски католици обградиха кортежа на папата, опитвайки се да получат благословията му.

Поклонниците, които се идентифицираха като католици от континентален Китай и носеха униформи с фразата "Обичайте Исус", се тълпяха пред Дома на милосърдието.

В събота, с думи, които изглежда бяха насочени по-скоро към Китай, отколкото към Монголия, Франциск каза, че правителствата няма от какво да се страхуват от Католическата църква, защото тя няма политически дневен ред.

Пекин следва политика на "китаизиране" на религията, опитвайки се да изкорени чуждите влияния и да наложи подчинение на Комунистическата партия.

Китайската конституция гарантира религиозната свобода, но през последните години правителството затегна ограниченията върху религиите, разглеждани като предизвикателство към авторитета на партията.

CHF CHF 1 2.02299
GBP GBP 1 2.31547
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.61518
USD USD 1 1.81364