Папата: Подкрепяйте децата си дори да са гей!

ЕС и Свят 26.01.2022 19:38 Снимка: ДНЕС+

Папата: Подкрепяйте децата си дори да са гей!

Родителите на хомосексуални деца не трябва да ги осъждат, а да им предлагат подкрепа, заяви папа Франциск, предаде Ройтерс.

По време на седмичната си аудиенция той говори за трудностите, които родителите могат да срещнат при отглеждането на потомството. Тези проблеми включват „родители, които виждат различни сексуални ориентации в децата си, и как да се справят с това, как да подкрепят децата си, а не да се крият зад осъдително отношение“, каза Франциск.

Папата и преди е казвал, че хомосексуалните хора имат право да бъдат приемани от семействата си като деца, братя и сестри. Както и че макар Католическата църква да не може да приеме еднополовите бракове, тя може да подкрепи законите за гражданските съюзи, целящи да дадат на хомосексуалните партньори съвместни права в областта на пенсионната система и здравеопазването и по въпросите на наследството.

Миналата година доктриналната служба на Ватикана издаде документ, в който се казва, че католическите свещеници не могат да благославят еднополовите съюзи - решение, което силно разочарова католиците от ЛГБТ общността.

В някои страни, като Съединените щати и Германия, енории и служители започнаха да благославят еднополовите съюзи вместо брака и имаше призиви към епископите да ги институционализират./tribune.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648