Папа Франциск призова за оттегляне на руските военни от границата с Украйна

ЕС и Свят 19.04.2021 16:02 Снимка: ДНЕС+

Папа Франциск призова за оттегляне на руските военни от границата с Украйна

Папа Франциск изрази загриженост от ескалацията на военните действия в Източна Украйна и призова за мерки за възстановяване на доверието в региона.

Той отправи призива си след като Украйна и няколко западни сили предупредиха Русия за сопасното струпване на десетки хиляди военни сили на границата с Украйна.

Сблъсъците по границата, които почти бяха прекратени след прекратяването на огъня миналото лято, наскоро бяха възобновени.

Папа Франциск говори след молитвата „Ангелус” на площад „Свети Петър“.

"Следя с дълбока загриженост събитията в няколко области на Източна Украйна, където през последните месеци се умножиха нарушенията на прекратяването на огъня и наблюдавам с голямо опасение нарастването на военните дейности", каза той.

"Твърдо се надявам, че увеличаването на напрежението може да бъде избегнато и ще бъдат направени жестове, способни да насърчават взаимното доверие, които да насърчават помирение и мир, така необходими и така желани", добави той.

Папата говори и за тежкото положение на местните цивилни, попаднали в конфликта.

Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел заявиха подкрепата си за украинския президент Владимир Зеленски и призоваха Русия за бързо изтегляне на войските от граничния регион./БГНЕС

CHF CHF 1 1.78192
GBP GBP 1 2.27388
RON RON 10 3.96962
TRY TRY 10 1.9401
USD USD 1 1.60709