Папа Франциск коментира насилието в Канада: Усетих го като шамар

ЕС и Свят 03.08.2022 18:45 Снимка: ДНЕС+

Папа Франциск коментира насилието в Канада: Усетих го като шамар

Папа Франциск призна днес, че е усетил " като шамар" свидетелствата за жертви на насилие сред коренното население на Канада в пансиони, които са били управлявани от Църквата, предаде Франс прес, цитирана от vesti.bg. 

Главата на Римокатолическата църква се завърна в неделя от шестдневното си посещение, където се срещна с представители на "първите народи", метиси и инуити. Той ги помоли за прошка за това, което нарече "злото", извършеното в пансионите, създавани от тогавашните правителства, но управлявани в по-голямата си част от Римокатолическата църква.

"Уверявам ви, че по време на тези срещи, особено последната, усетих като шамар болката на тези хора", заяви папа Франциск на общата седмична аудиенция във Ватикана.

"Да чуя за възрастни хора, които са загубили децата си, които не знаят къде са, беше болезнен момент", подчерта той.

Папата приключи канадското си посещение в петък в град Икалуит, столица на голямата територия Нунавут, близо до арктичния архипелаг, където отново помоли за прошка за насилието в 139 пансиона, където около 150 000 деца от коренното население са били изпратени между края на 19 век и 90-те години на миналия век.

Многобройна част от децата са станали жертви на насилие, като поне шест хиляди са загинали от болести, недохранване или проявена небрежност. След края на пътуването си папа Франциск определи случилото се като "геноцид".

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648