Паднаха цените на петрола

ЕС и Свят 18.05.2023 16:23 Снимка: ДНЕС+

Паднаха цените на петрола

Фючърсите на петрола поевтиняха в началото на днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите предпазливо следяха за признаци на напредък по преговорите за повишаване на тавана на дълга на САЩ. Спадът последва вчерашния скок на котировките с близо 3 на сто, породен от оптимизъм за търсенето на горива в САЩ, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Сортът Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, загуби 20 цента или 0,3 на сто и слезе до 76,76 долара за барел.

Американският лек суров петрол бе надолу също с 20 цента до 70,63 долара за барел.

Рязкото понижаване на американските запаси от бензин заради най-високите нива на търсене на горива от 2021 г. насам, както и оптимизмът около преговорите за тавана на дълга на САЩ, помогнаха на цените на суровия петрол да се установят с над 2 долара нагоре вчера.

Президентът Джо Байдън и председателят на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти подчертаха решимостта си скоро да постигнат сделка за повишаване на дълговия лимит на федералното правителство от 31,4 трилиона долара, избягвайки евентуален фалит.

Днес инвеститорите "очакваха допълнителни доказателства, че сделката ще се случи скоро", каза Едуард Моя, анализатор в "Оанда корпорейшън" (Oanda Corporation).

"(Фючърсите на) суровия петрол се нуждаят от ясен сигнал, че икономиката на САЩ ще избегне икономическа катастрофа или че възстановяването на Китай набира скорост", добави той.

Също така върху петролните цени тежат и повишената вероятност от ново вдигане на лихвените проценти от страна на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ.

Добрите икономически данни на САЩ през април, в допълнение към оптимизма за тавана на дълга и стабилността на регионалните банкови акции, засилиха пазарните очаквания за по-нататъшно покачване на лихвите, пише в съобщение на компанията за наблюдение на пазарите Ей Ен Зет Рисърч (ANZ Research).

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648