Отричат участие на армията в бунтовете в Бразилия

ЕС и Свят 21.01.2023 11:35 Снимка: ДНЕС+

Отричат участие на армията в бунтовете в Бразилия

Министърът на отбраната на Бразилия Хосе Мусио заяви в петък, че въоръжените сили на страната не са били пряко замесени в безредиците на привържениците на крайнодесния бивш президент Жаир Болсонару, които нахлуха в правителствени сгради, призовавайки за преврат, съобщи "Ройтерс".

Президентът Лула да Силва разкритикува военните, че не са предприели действия, за да спрат безредиците на 8 януари, седмица след като той встъпи в длъжност. Той каза, че те не са предоставили на правителството му разузнавателна информация за предстоящото въстание.

Мусио се срещна в петък с Лула и командирите на въоръжените сили с цел намаляване на напрежението. Той каза, че бунтовете не са били обсъждани и срещата се е съсредоточила върху планове за военни доставки и инвестиции в отбранителната индустрия на Бразилия, като са присъствали бизнес лидери, каза министърът.

"Разбирам, че не е имало пряко участие на въоръжените сили, но ако някой е участвал лично в безредиците, това ще бъде разследвано", каза Мусио пред репортери след срещата.

Той каза, че наказанията на тези, за които е установено, че са вандализирали правителствени сгради, ще бъдат справедливи.

Щурмът на правителствената сграда няма да се повтори, "защото въоръжените сили ще го предвидят", каза Мусио.

Миналата седмица Лула каза, че подозира, че е имало тайно споразумение между хора от въоръжените сили и се запита как може да се довери на военния персонал за личната си сигурност след бунта. Тази седмица Лула махна армейски офицери от частите си за сигурност и те ще бъдат заменени от федералната полиция, съобщиха от кабинета му.

По-рано полицията извърши акции в пет бразилски щата и столицата Бразилия, насочени срещу заподозрени за участие в атаките.

CHF CHF 1 2.01114
GBP GBP 1 2.29006
RON RON 10 3.93195
TRY TRY 100 5.66429
USD USD 1 1.83543