Отново протест в Тел Авив срещу Бенямин Нетаняху

ЕС и Свят 05.02.2023 11:43 Снимка: ДНЕС+

Отново протест в Тел Авив срещу Бенямин Нетаняху

Хиляди израелци демонстрираха в събота в центъра на Тел Авив за пета поредна седмица срещу противоречивите правни реформи, насърчавани от дясното правителство на министър-председателя Бенямин Нетаняху, съобщи АФП.

Тълпи, носещи синьо-бели израелски знамена, смело излязоха на дъжд и заляха централната улица Каплан с плакати, на които новото правителство бе наречено "заплаха за световния мир".

Друг надпис гласеше "Спасете израелската демокрация от Нетаняху".

Протестите се превърнаха в ежеседмично явление в съботните вечери, откакто новото правителство на Нетаняху - наричано най-дясното в историята на Израел - встъпи в длъжност в края на декември.

Местните медии съобщиха, че протести се провеждат в 20 града в цялата страна, и заявиха, че само в Тел Авив са се събрали десетки хиляди души.

Нетаняху се върна на власт след изборите през ноември начело на коалиция с крайно десни и ултраортодоксални еврейски партии.

Миналия месец той беше принуден да отстрани високопоставен министър - Арие Дери, който оглавява ултраортодоксалната партия "Шас", заради неотдавнашна присъда за укриване на данъци.

Оттогава правителството обяви намерението си да провежда политика на разширяване на селищата в окупирания Западен бряг, както и социални реформи, които притесняват общността на ЛГБТК, и спорни съдебни реформи.

 
CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648