Открити са отломки от разбилия се край бреговете на Япония конвертоплан "Оспри"

ЕС и Свят 04.12.2023 18:58 Снимка: ДНЕС+

Открити са отломки от разбилия се край бреговете на Япония конвертоплан "Оспри"

Американски и японски водолази са открили отломки и останки от членове на екипажа на конвертоплана "Оспри" на военновъздушните сили на САЩ, който се разби миналата седмица край бреговете на Югозападна Япония, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на изявление на американските ВВС.

Конвертопланът "Оспри" (CV-22 Osprey) с осем души екипаж се разби миналата седмица край остров Якушима по време на тренировъчна мисия. Тялото на една от жертвите бе намерено и идентифицирано по-рано, докато останалите седем души останаха в неизвестност, припомня БТА.

Командването за специални операции на военновъздушните сили на САЩ съобщи, че са били намерени останки на членове на екипажа и самоличността им е в процес на установяване.

Водолази от японските военноморски сили и американската армия са забелязали днес нещо, което изглежда е било предната част на летателния апарат, заедно с вероятно петима от изчезналите членове на екипажа, съобщи японска телевизия. Представители на японския флот обаче отказаха да потвърдят информацията, заявявайки, че не могат да разкриват подробности около случая без съгласието на САЩ.

Произведеният в САЩ "Оспри" е конвертоплан – вид военен самолет, който излита и каца вертикално като хеликоптер, но по време на полет завърта витлата си напред и лети като самолет. С тези машини са ставали редица злополуки, включително в Япония, където те са разположени както в американски, така и в японски военни бази, отбелязва АП.

CHF CHF 1 2.05444
GBP GBP 1 2.28624
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 5.80215
USD USD 1 1.80961