От енергийно независима, Франция се превърна в страна с много закъсала ядрена индустрия

ЕС и Свят 22.09.2022 09:56 Снимка: ДНЕС+

От енергийно независима, Франция се превърна в страна с много закъсала ядрена индустрия

Франция смята да национализира държавната компания за ядрена енергия Électricité de France (EDF), която в момента е държавна собственост на 84%. На този фон компанията очаква огромен спад в печалбите. Според изявление на EDF печалбите ще претърпят значителен удар тази година. Прогнозата е за загуба от колосалните 29 милиарда евро. Това се дължи на поредица от злощастни събития, довели до спиране на половината от 56-те реактора на EDF, което е рекордно.

Ядреният сектор на Франция е засегнат от редица проблеми и то в най-лошия възможен момент. Индустрията търпи множество закъснения и спирания, заради пандемията Covid-19, "проблеми с поддръжката, включително корозия в някои от остарелите реактори на Франция, проблеми в контролираната от държавата енергийна група EDF и дългогодишна липса на инвестиции", се казва в доклад на Financial Times от лятото. През следващите месеци ситуацията стана още по-сериозна, след като тежката суша засегна и реките в Европа, оставяйки някои френски и швейцарски атомни централи без достатъчно вода, за да поддържат системите си охладени, пише Oilprice.

Ето защо производството на ядрена енергия във Франция е най-ниско за всички времена. Това е проблем за страната, която разчита на производството от централите за около 70% от консумираната енергия. Като цяло Франция е износител на енергия, благодарение на стабилния си и надежден ядрен сектор досега.

Страната е принудена да внася енергия. Европейският континент преживява криза заради скока на цените на енергията. От началото на войната Украйна, Европейският съюз работи за откъсване зависимостта си от руските изкопаеми горива и има намерение да наложи енергийни санкции на Кремъл.

Руският гигант "Газпром" прекъсна доставките на природен газ за континента по газопровода "Северен поток 1", позовавайки се на проблеми с поддръжката.

Франция не беше зависима от вноса на руски газ, дори се гордее с енергийната независимост, заради ядрената енергия. Но сега, точно когато беше най-необходима, френската ядрена енергия не успя да спаси положението.

Френското правителство ще направи оферта за пълно придобиване на EDF и да поеме контрола върху компанията. През следващите седмици френското правителство ще пусне тръжна оферта за останалите 16% от компанията, които все още не притежава, за да може едностранно и тихомълком да взема решения, свързани с изграждането на нови реактор.

EDF планира да възстанови всички реактори до началото на следващата година. За да направи това, вече силно задлъжнялата компания, ще трябва да поеме много повече дългове в момент, когато вече е подложена на контрол за оперативни грешки и пропуски. В крайна сметка, би могло да се заключи, че проблемите във Франция изобщо не са проблем с ядрената енергия, а лошо управление./money.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648