От 4 години до 3 десетилетия: Толкова отнема на най-богатите хора в света да станат милиардери

ЕС и Свят 26.07.2020 09:17 Снимка: ДНЕС+

От 4 години до 3 десетилетия: Толкова отнема на най-богатите хора в света да станат милиардери

Някои предприемачи се надяват да достигнат до идея, която да ги направи милиардери за една вечер. По-често обаче присъединяването към този елитен клуб отнема десетилетия на упорита работа. Всъщност средно са необходими 21 години да направиш първия си милиард, показват данните на Forbes от Billionaires List за 2020 година.

Някои, като основателят на Facebook Марк Зукърбърг, успяват да направят това за по-кратко време, докато на други, като собственика на Zara Амансио Ортега, са им нужни доста повече години.

Никой досега обаче не е успял да се превърне в милиардер по-бързо от основателят на онлайн платформата за търговия eBay. Пиер Омидияр постига това за едва три години.

От Business Insider дават няколко примера в тази посока с едни от най-заможните хора в света днес.

Повече от 20 години

Тук на първо място може да бъде посочен Карлос Слим. Най-богатият човек в Мексико успява да спечели първия си милиард след 3 десетилетия. Днес основателят на телекомуникационния гигант America Movil управлява активи за 53,2 милиарда долара.

По съответно 26 и 23 години са необходими на испанецът Амансио Ортега и на американския инвеститор Уорън Бъфет, за да станат милиардери. Първият, който е създател на лидера в модната индустрия Inditex сега има общо 63,3 милиарда долара. Бъфет, от своя страна, е натрупал 72,5 милиарда долара.

Под 15 години

Бернар Арно е най-заможният европеец, а през миналата година влезе в топ 3 на милиардерите в света с богатството си над 100 милиарда долара. Французинът, управляващ групата LVMH, успява да стане милиардер за 13 години.

За една година по-малко това успяват да постигнат създателите на софтуерния гигант Microsoft Бил Гейтс и Стив Балмър. Към днешна дата те управляват съответно 113,6 и 72,1 милиарда долара.

5 години и по-малко

Сред най-заможните хора в света лидерите в тази категория са двама. Първият от тях е Джеф Безос - човекът, притежавал повече от който и да било друг в съвременната история. Благодарение на онлайн платформата за онлайн търговия Amazon той влиза в списъка на милиардерите за 5 години. Днес активите му възлизат на над 183 милиарда долара.

За година по-малко в клуба влиза създателят на Facebook Марк Зукърбърг. Той е един от най-младите милиардери с нетно състояние от 87,9 милиарда долара./money.bg

CHF CHF 1 1.81129
GBP GBP 1 2.14119
RON RON 10 4.01171
TRY TRY 10 2.20477
USD USD 1 1.68113