Още два кораба са се отклонили от курса си в Червено море

ЕС и Свят 21.11.2023 08:26 Снимка: ДНЕС+

Още два кораба са се отклонили от курса си в Червено море

Два търговски кораба, отклонили се от курса си в Червено море и Аденския залив, са свързани със същата морска компания, чийто плавателен съд бе превзет от хусите в Йемен, предаде Ройтерс, като се позова на данни за корабоплаването в района и британска компания за морска сигурност.

Израел вчера съобщи, че хусите са превзели притежаван от британска компания и нает от японска компания товарен кораб в южната част на Червено море и нарече случилото се "ирански акт на тероризъм" с последици за международната морска сигурност.

Хусите, които са съюзници на Техеран, потвърдиха, че са превзели кораб в този район, но заявиха, че той принадлежи на Израел.

Говорител на японското правителство днес потвърди, че корабът "Галакси лийдър" (Galaxy Leader) е бил превзет и добави, че Япония е отправила призив към хусите и е потърсила помощ от Саудитска Арабия, Оман и иранските власти, за да осигури бързо освобождаване на плавателния съд и екипажа му.

Тази вечер компанията-собственик на кораба публикува изявление относно превземането на кораба.

Други два кораба, които по данни на британска фирма за морска сигурност, са управлявани от компанията "Рей Кар Кариърс", са се отклонили от курса си вчера. В отговор на запитване относно двата отклонили се плавателни съда говорител на компанията заяви, че тя не може да коментира "политически въпроси". Корабите са "Хермес Лийдър" и "Гловис Стар", посочва Ройтерс.

"Рей Кар Кариърс" е най-голямата в света лизингова компания за превоз на автомобили, която се контролира от израелския бизнесмен Рами Унгар, посочва специализираното издание "Марин лог" (marinelog.com).

Морската администрация на САЩ съобщи, че корабът "Галакси лийдър" е бил отвлечен на около 80 километра западно от контролираното от хусите пристанище Ходейда и добави, че плавателните съдове трябва да "проявяват предпазливост, когато преминават през този район", предаде Ройтерс.

"Вчера станахме свидетели на нов рекорд - за първи път видяхме официално съобщение от страна на пирати за превземане на кораб в открито море, което според мен е сериозна заплаха за международното право и реда", заяви днес израелският президент Ицхак Херцог, коментирайки случая с "Галакси лийдър".

Още по темата

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361