Оръжия, пари, политическа подкрепа: Зеленски пристигна във Вашингтон за срещата на върха на НАТО

ЕС и Свят 09.07.2024 23:02 Снимка: ДНЕС+

Оръжия, пари, политическа подкрепа: Зеленски пристигна във Вашингтон за срещата на върха на НАТО

Няма да излизаме извън рамките на решенията на НС и няма да изпращаме войници в Украйна, каза българският премиер Главчев преди срещата

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е пристигнал във Вашингтон, за да участва в срещата на върха на НАТО и да поиска повече оръжия, ден след като смъртоносни руски удари разрушиха най-голямата педиатрична болница в Украйна, предадоха Франс прес и Ройтерс.

"Ние се борим за повече средства за противовъздушна отбрана и повече самолети Ф-16", които се очаква да бъдат доставени скоро, заяви украинският президент. Той подчерта, че ще се бори на срещата на върха на НАТО да бъдат взети силни решения в подкрепа на Украйна.

"Борим се за допълнителни гаранции за сигурността на Украйна - а това са оръжия, финанси, политическа подкрепа", добави Зеленски.

Съветникът по национална сигурност на Белия дом очерта план за засилване на подкрепата на НАТО за Украйна

Съветникът по национална сигурност на Белия дом Джейк Съливан очерта серия от мерки за засилване на подкрепата на САЩ и НАТО за Украйна, предаде Ройтерс. Това стана в деня, когато лидерите на страните от алианса се събраха във Вашингтон за тридневна среща на върха.

В близките дни НАТО ще обяви създаването на ново военно командване в Германия, ръководено от военен с чин генерал лейтенант, за обучение и оборудване на украинските войски и ще назначи високопоставен представител в Киев, който да задълбочи отношенията му с алианса, каза Съливан.

Кулеба: Не може да има споразумение за край на войната в Украйна без участието на Киев

Украинският външен министър Дмитро Кулеба за пореден път каза, че споразумението за прекратяване на войната в Украйна трябва да бъде постигнато с активното участие на Киев и да бъде съобразено с мирния план, предложен от президента Володимир Зеленски, предаде Ройтерс.

"Нашата позиция е - никакви споразумения за Украйна без Украйна", подчерта Кулеба пред националната телевизия.

Той добави, че ако Русия, която не беше поканена на срещата на върха през юни в Швейцария, целяща да привлече подкрепа за плана на Зеленски, бъде участник във втората среща на върха, нейното участие трябва да бъде смислено и да доведе до конкретни резултати за приближаване към мира.

 Русия изпитва недостиг на боеприпаси и войници, за да предприеме голямо настъпление в Украйна, каза високопоставен представител на НАТО

Русия страда от недостиг на боеприпаси и войници, за да предприеме мащабна офанзива в Украйна, каза високопоставен член на НАТО, цитиран от Ройтерс. По думите му Москва има нужда да си осигури значителни доставки на боеприпаси от страни, извън тези, които ѝ доставяха до момента.

"Това, което виждаме сега са все още големи загуби за Русия. Русия се опитва да завземе територии. Виждаме значително подобрение на украинската отбрана", добави той, но изтъкна, че Китай продължава да предоставя "критични елементи" за безпилотни самолети, ракети и руската отбранителна промишленост.

Източникът, пожелал анонимност, посочи също, че руският президент Владимир Путин "все още смята, че времето е на страната на неговата държава" и е готов да понесе "наистина зашеметяващ брой военни жертви". Русия набира около 30 000 войници месечно, което ѝ позволява да понася големи загуби на бойното поле, припомни представителят и каза, че очаква Москва да може да поддържа военната си икономика още три до четири години.

Силите на Киев отстъпваха в продължение на месеци, докато руските войски поддържаха тежкия офанзивен натиск и бавно напредваха в Източна Украйна. Сега "ще отнеме известно време", докато Украйна събере необходимите боеприпаси и персонал за да предприеме мащабно настъпление, каза източникът от НАТО.

Във връзка с очакваната помощ украинският президент Володимир Зеленски присъства на тридневната среща на върха на лидерите на страните членки на алианса във Вашингтон.

Представителят на НАТО каза още, че руските власти са провеждали тайна кампания в Европа, включваща заговори за убийства, саботажи и палежи, за да се подкопае обществената подкрепа за Украйна. Алиансът отговори на подривната дейност, като публикува две изявления, предупреждаващи Москва, че е наясно с това, което прави.

Пактът значително е увеличил обмена на разузнавателна информация между членовете на алианса, така че "да имаме обща представа за това, което се случва", посочи анонимният представител, цитиран от Ройтерс. 

Няма да излизаме извън рамките на решенията на НС и няма да изпращаме войници в Украйна, каза премиерът Главчев преди срещата на върха

Позицията на България на срещата на върха на НАТО във Вашингтон е ясна. Няма да излизаме извън рамките на решенията на Народното събрание и няма да изпращаме войници в Украйна, каза днес служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев пред български журналисти във Вашингтон преди участието си в срещата на върха на НАТО.

Форумът, който ще се проведе в столицата на САЩ, започва днес и ще продължи до четвъртък.

Димитър Главчев отново заяви, че обещанието на България да предостави на Украйна 80 милиона евро е политическо решение и няма правно обвързващ характер. Тази сума е съобразена с брутния вътрешен продукт на страната ни като член на НАТО, отбеляза освен това той.

Главчев припомни, че общата сума за целия алианс възлиза на 40 милиарда евро.

Помощта, която сме обещали, е ясен политически сигнал, че всяка държава членка на НАТО изпълнява ангажиментите си съразмерно на своя брутен вътрешен продукт, изтъкна премиерът. В същото време той припомни, че тези средства няма как да бъдат отпуснати без решение на съответния национален парламент. Тоест тази сума може изобщо да не бъде отпусната, поясни Главчев.

Премиерът обобщи, че помощта е политически ангажимент, с който държавите от НАТО изразяват отношението си към руската агресия срещу Украйна. Той осъди вчерашните руски въздушни удари в Украйна, включително по детска болница, при които в навечерието на срещата на върха на НАТО бяха убити десетки хора.

България е готова да приеме мирни преговори за Украйна, каза Главчев. В същото време премиерът призна, че това е малко вероятно, тъй като Русия няма да се съгласи. При това нито една от двете страни в конфликта не е предлагала на България да бъде домакин на такива преговори, допълни той.

Официалната българска делегация на срещата на върха на НАТО във Вашингтон е водена от служебния министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев. Тя включва още служебния министър на отбраната Атанас Запрянов, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, служебния заместник-министър на външните работи Мария Ангелиева, служебния заместник-министър на външните работи Невяна Митева и служебния заместник-министър на отбраната Аделина Николова.

През първия ден от срещата на върха на НАТО днес държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън ще даде сутринта местно време в Държавния департамент прием, посветен на темата "Жени, мир и сигурност", става ясно от официалната програма. 75-ата годишнина от създаването на алианса ще бъде отбелязана тържествено следобед в Аудитория "Андрю Мелън" - залата, в която Северноатлантическият договор е подписан на 4 април 1949 година.

Димитър Главчев каза, че в рамките на форума ще има днес двустранна среща с президента на Косово Вьоса Османи.

Юбилейната среща на върха на алианса ще бъде открита официално утре. След церемонията държавните глави и правителствените ръководители на 32-те страни членки на НАТО ще се съберат на заседание в съюзен формат. Президентът на САЩ Джо Байдън ще даде вечеря за лидерите на останалите държави от алианса.

В четвъртък - последния ден от форума, държавните и правителствените ръководители на страните от НАТО ще имат заседание с участието на партньорите от Индийско-тихоокеанския регион и Европейския съюз. Поканени са лидерите на Австралия, Нова Зеландия, Япония, Южна Корея, Украйна и ЕС, съобщи Държавният департамент на САЩ.

Програмата на срещата приключва със заседание на високо равнище на Съвета НАТО-Украйна.

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.33073
RON RON 10 3.93725
TRY TRY 100 5.4048
USD USD 1 1.78876