Опозицията в Швеция поиска комисия за разследане на мерките срещу коронавируса

ЕС и Свят 29.05.2020 20:04 Снимка: ДНЕС+

Опозицията в Швеция поиска комисия за разследане на мерките срещу коронавируса

Двете най-големи опозиционни партии в Швеция призоваха за сформиране на независима комисия за проверка на отговора на страната в борбата с коронавируса, информира АФП.

Консервативната Умерена партия и популистката "Шведски демократи" обявиха, че са поискали комисията да започне работа преди лятото.

Премиерът на скандинавската страна от Социалдемократическата партия Стефан Льовен многократно подкрепи създаване на комисия, но подчерта, че това трябва да се случи след приключване на пандемията.

Като цяло в Швеция има политическо единство по отношение на по-мекия подход на страната в борбата с новия коронавирус, но повечето партии са съгласни, че е необходимо да се проучат действията на кабинета.

Швеция, която днес съобщи за общо 4350 починали и 36 476 заразени с коронавирус, среща затруднения при предпазването на възрастните хора от вируса. Повече от ¾ от смъртните случаи са в домове за медико-социална грижа.

Новата комисия също най-вероятно ще проучи и икономическия отговор на страната по време на кризата, както и мудното тестване за коронавирус.

Правителството увеличи капацитета до 100 000 теста на седмица, но само до преди няколко седмици страната извършваше около 30 000 теста на седмица заради бюрократични спънки.

"Има много партии, които са съгласни с нас, че трябва да бъде назначена комисия възможно най-скоро и да не се чака за след края на кризата", каза лидерът на Умерената партия Улф Кристерсон.

Той добави, че ще повдигне въпроса в парламента през следващата седмица, ако Льовен не предприеме действия.

Предложението на Кристерсон се радва на широка подкрепа в парламента.

Междувременно след месеци на дистанционно обучение средните училища и университетите отварят от 15 юни, обявиха властите. Скандинавската държава не затвори началните училища по време на пандемията./news.bg

CHF CHF 1 1.82056
GBP GBP 1 2.17694
RON RON 10 4.04473
TRY TRY 10 2.28993
USD USD 1 1.65987