Опозицията в Русия скочи срещу планиран закон "анти-Навални"

ЕС и Свят 06.05.2021 09:23 Снимка: ДНЕС+

Опозицията в Русия скочи срещу планиран закон "анти-Навални"

Руски опозиционни фигури разкритикуваха планиран закон за ограничения на кандидати на изборите за Държавната дума (долната камара на руския парламент) като целенасочена атака срещу поддръжниците на хвърления в затвора дисидент Алексей Навални, съобщава ДПА.

Това е поредният "закон анти-Навални", написа в "Туитър" Леонид Волков, близък сподвижник на 44-годишния водещ опозиционен политик.

Няколко депутати внесоха законопроект в руския парламент вчера, който ще лиши членовете на екстремистки организации от правото им на глас в продължение на години. Това скоро може да засегне много привърженици на Навални.

В момента московски съд решава по искане на прокуратурата да класифицира различни организации на Навални като екстремистки.

Регионалният политически персонал на опозиционната фигура вече беше включен в списъка с екстремистки и терористични организации от отговорния орган за финансовия надзор "Росфинмониторинг" в края на миналата седмица.

Сподвижниците на Навални критикуват процедурата като политически мотивирана.

Според законопроекта бивши ръководители на организация, класифицирана като екстремистка, но също така и онези, които са подкрепяли финансово организацията в миналото, вече нямат право да се кандидатират за депутатско място.

Волков написа, че действията на депутатите показва страх от сподвижници на Навални като известната адвокатка Любов Собол. Собол искаше да се кандидатира за депутат на изборите за Думата тази есен./news.bg

CHF CHF 1 1.78338
GBP GBP 1 2.27732
RON RON 10 3.97163
TRY TRY 10 1.88419
USD USD 1 1.6386