Опасения за надпревара във въоръжаването, докато Китай строи нови силози за ядрени ракети

ЕС и Свят 27.07.2021 15:32 Снимка: ДНЕС+

Опасения за надпревара във въоръжаването, докато Китай строи нови силози за ядрени ракети

Китай е започнал значително разширяване на ядрените си сили, но анализатори казват, че мотивите зад строителната акция остават неясни, информира ДПА.

След като откриха обект за ракетни силози, строящи се в момента, близо до Юмен в провинция Гансу през юни, ядрени експерти от Федерацията на американските учени (FAS) са използвали сателитни изображения, за да установят второ поле близо до Хами в северозападната област Синцзян.

"Строителството на силоза в Юмен и Хами представлява най-значимото разширяване на китайския ядрен арсенал някога", пишат ядрените експерти в своя доклад, публикуван днес.

Работата на втория обект в Хами, на около 380 км северозападно от първия обект в Юмен, е започнала през март и все още не е напреднала досега, уточниха те.

Куполни зали засега покриват гледката на 14 строителни обекта, както се вижда на снимките.

Въз основа на подготвителната работа по комплекса, учените изчисляват, че това ще бъде мрежа от около 110 силоза. Първото поле се оценява на 120 силоза.

Не е известно обаче дали всички силози също така ще бъдат снабдени с ракети или колко ще бъдат с цел примамка, което означава, че действителният брой нови ракети, предназначени за силозите, може да е по-малък.

Според изчисленията на FAS Китай сега разполага с около 350 ядрени бойни глави. През 2020 г. Пентагонът говореше за малко над 200 броя, но вече очаква удвояване през следващите 10 години. По този начин арсеналът на Китай е много по-малък от този на САЩ или Русия, които имат по 4000 ядрени бойни глави всяка.

Според експерти зад строителството на ракетните силози може да има различни мотиви от страна на ръководството на държавата и Комунистическата партия, по-конкретно на китайския президент Си Цзинпин.

Освен всичко друго, това може да е реакция на модернизацията на ядрените сили на САЩ, Русия и Индия, отбелязаха експертите.

Китай също може да е притеснен, че съществуващите силози са лесно атакуеми. Те са в обсега на конвенционалните американски крилати ракети, докато Юмен и Хами са по-навътре в страната. Чрез увеличаване на броя на силозите, способността за отвръщане на удара също би се подобрила.

Учените също така говориха за преминаване на по-новите ракети от течно към твърдо гориво, което би съкратило времето за реакция, като елиминира необходимостта от зареждане с гориво.

Пекин е обезпокоен и от американската противоракетна отбрана, която подкопава способността да предприеме заплашителен ответен удар - и по този начин възпиращия потенциал на Китай.

FAS посочи, че силозите можели да се използват и като "празни примамки", предназначени да направят арсенала на Пекин да изглежда по-голям, отколкото е в действителност.

Засега Китай експлоатира малък ядрен арсенал, за който се твърди, че е достатъчен за "минимално възпиране". Пекин обаче може да е стигнал до заключението, че трябва да разшири потенциала си за заплаха.

Официално Китай винаги е твърдял, че няма да започне първи удар с ядрено оръжие.

От края на 90-те години САЩ напразно се опитват да убедят Китай да се присъедини към международните преговори за контрол на оръжията./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448