ООН: Войната в Судан убила 9000 души

ЕС и Свят 16.10.2023 09:02 Снимка: ДНЕС+

ООН: Войната в Судан убила 9000 души

Шестмесечна война между суданската армия и мощна паравоенна групировка уби до 9 000 души и създаде "един от най-лошите хуманитарни кошмари в новата история". Това заяви в неделя заместник-генералният секретар на ООН Мартин Грифитс, цитиран от АП.

Судан е обхванат от хаос от средата на април, когато тлеещото напрежение между военния началник генерал Абдел-Фатах Бурхан и командващия паравоенните сили за бърза подкрепа генерал Мохамед Хамдан Дагало прерасна в открита война.

"От шест месеца цивилните не могат да си починат от кръвопролитията и терора, каза заместник-генералният секретар на ООН Мартин Грифитс в изявление по повод шестмесечната годишнина от войната. Продължават да се появяват ужасяващи съобщения за изнасилване и сексуално насилие."

Боевете първоначално бяха съсредоточени в Хартум, но бързо се разпространиха в други райони в източноафриканската нация, включително вече разрушения от конфликт регион Западен Дарфур.

Според миграционната агенция на ООН повече от 4,5 милиона души са били разселени в Судан, докато над 1,2 милиона други са потърсили убежище в съседни страни. Боевете също оставиха 25 милиона души - повече от половината от населението на страната - нуждаещи се от хуманитарна помощ, каза Грифитс.

В допълнение към бедствието беше докладвано огнище на холера в столицата и други райони в страната, като повече от 1000 предполагаеми случая бяха открити в Хартум и провинциите Кордофан и Кадариф, каза той.

След избухването на войната районът на Голям Хартум — градовете Хартум, Омдурман и Северен Хартум — се превърна в бойно поле с въздушни удари и обстрели в гъсто населени райони.

Имаше съобщения за изнасилвания и групови изнасилвания в Хартум и Дарфур, за които най-вече бяха обвинени Силите за бърза подкрепа. RSF и съюзените с тях арабски милиции също бяха обвинени от ООН и международни правозащитни групи в зверства в Дарфур, който беше арена на геноцидна кампания в началото на 2000-те години.

Скорошните жестокости в Дарфур накараха прокурора на Международния наказателен съд да обяви през юли, че разследва предполагаеми военни престъпления и престъпления срещу човечеството в последните битки в региона.

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.3227
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.60689
USD USD 1 1.83027