ООН призова Бразилия да приема мигранти хаитяни

ЕС и Свят 25.09.2021 12:13 Снимка: ДНЕС+

ООН призова Бразилия да приема мигранти хаитяни

Международната организация по миграцията към ООН официално е поискала от Бразилия да приеме имигранти от Хаити, които в момента са в лагер по границата между САЩ и Мексико и се опитват да влязат в Съединените щати. Това съобщи "Ройтерс", като цитира свои източници.

Без да споменава конкретно искането, бразилското външно министерство заяви в изявление, че "темата е обсъждана в разговори между власти от различни страни и се анализира в светлината на действащото законодателство".

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и бразилският външен министър Карлос Франка обсъдиха предложението във вторник в Ню Йорк в кулоарите на Общото събрание на ООН. Блинкен помоли Бразилия да приеме някои хаитяни, които ще бъдат депортирани от САЩ през следващите седмици, каза източникът.

Припомняме, че миграционният натиск по южната граница на САЩ се превърна в огромен проблем и за администрацията на президента Джо Байдън.

През последните дни повече от 15 000 хаитяни са влезли в САЩ от Мексико и се оказаха блокирани в продължение на дни в Тексас под мост над река Рио Гранде.

Байдън обеща по-хуманен подход към имиграцията в сравнение с предшественика си от Републиканската партия Доналд Тръмп, но демократът ветеран се бори да спре потока от мигранти, прекосяващи границата, откакто встъпи в длъжност през януари.

Той се сблъска с нарастващ политически натиск за бързо решаване на проблема както от републиканците, така и от неговите съпартийци демократи.

Агенцията за митниците и защитата на границите на САЩ заяви, че "по-голямата част от мигрантите" ще бъдат експулсирани съгласно правителствената политика, ограничаваща имиграцията заради COVID-19 пандемията.

ВКБООН приветства администрацията на Байдън за нейното обявление, че ще удвои броя на бежанците, които ще приеме през следващата финансова година, до 125 000 души, на фона на нарастващия натиск от хора, бягащи от Афганистан и други страни./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448