
ЕС и Свят 27.03.2024 19:29 Снимка: ДНЕС+
ООН: 783 милиона са изправени пред хроничен глад, а светът изхвърля 19% от храната си
Светът е изхвърлил приблизително 19% от храната, произведена в световен мащаб през 2022 г., или около 1,05 милиарда тона, според нов доклад на ООН, цитиран от "Асошиейтед Прес".
Докладът за индекса на хранителните отпадъци на Програмата на ООН за околната среда, публикуван в сряда, проследява напредъка на страните да намалят наполовина хранителните отпадъци до 2030 г.
ООН каза, че броят на страните, докладващи за индекса, почти се е удвоил спрямо първия доклад през 2021 г. Докладът от 2021 г. изчислява, че 17% от храната, произведена в световен мащаб през 2019 г., или 931 милиона тона, е била изхабена, но авторите предупреждават срещу директни сравнения, поради липсата на достатъчно данни от много страни.
Докладът е изготвен в съвместност с UNEP и Програмата за действие за отпадъците и ресурсите (WRAP), международна благотворителна организация.
Изследователите анализираха данни за страната за домакинствата, хранителните услуги и търговците на дребно. Те установиха, че всеки човек изхвърля около 79 килограма храна годишно.
По-голямата част от отпадъците - 60% - идват от домакинствата. Около 28% идват от хранителни услуги или ресторанти, с около 12% от търговци на дребно.
"Това е пародия", каза съавторът на доклада Клемънтайн О'Конър, координатор за хранителните отпадъци в UNEP. "Няма смисъл и е сложен проблем, но чрез сътрудничество и системни действия той може да бъде решен."
Докладът идва в момент, когато 783 милиона души по света са изправени пред хроничен глад и много места са изправени пред задълбочаващи се хранителни кризи.
Хранителните отпадъци също са глобална загриженост поради екологичните щети от производството, включително земята и водата, необходими за отглеждане на култури и животни и емисиите на парникови газове, които произвеждат, включително метан, мощен газ, който представлява около 30 процента от глобалното затопляне още от прединдустриалните времена.
Загубата на храна и отпадъците генерират 8 до 10 процента от глобалните емисии на парникови газове. Ако беше държава, щеше да е на трето място след Китай и САЩ
Фадила Джумаре, базиран в Нигерия сътрудник по проекта в Busara Center for Behavioral Economics, който е изучавал предотвратяването на хранителните отпадъци в Кения и Нигерия, каза, че проблемът още повече поставя в неравностойно положение много хора, които трудно си набавят храна и не могат да си позволят здравословна диета.
"За човечеството хранителните отпадъци означават, че по-малко храна е достъпна за най-бедното население", каза Джумаре, който не участва в доклада.
Браян Роу, изследовател на хранителните отпадъци в държавния университет в Охайо, който не е участвал в доклада, каза, че индексът е важен за справяне с хранителните отпадъци.
"Ключовият извод е, че намаляването на количеството храна, която се изхвърля, е начин, който може да доведе до много желани резултати - опазване на ресурсите, по-малко щети върху околната среда, по-голяма продоволствена сигурност и повече земя за използване, различно от депа за отпадъци и производство на храни," каза Роу, който не беше замесен в доклада.
Докладът показва значителен ръст в покритието на хранителните отпадъци в страните с ниски и средни доходи, казаха авторите. Но може да се падне върху по-богатите нации да ръководят международното сътрудничество и разработването на политики за намаляване на отпадъците, казаха те.
В доклада се казва, че много правителства, регионални и индустриални групи използват публично-частни партньорства, за да намалят хранителните отпадъци и техния принос към климата и водния стрес. Правителствата и общините си сътрудничат с предприятията във веригата за доставка на храни, като предприятията се ангажират да измерват хранителните отпадъци.
В доклада се казва, че преразпределянето на храна - включително даряването на излишък от храна на хранителни банки и благотворителни организации - е важно за справяне с хранителните отпадъци сред търговците на дребно.
Авторите на доклада казват, че са открили, че разликите в хранителните отпадъци на домакинствата на глава от населението между страните с високи и по-ниски доходи са изненадващо малки.
Ричард Суонел, съавтор и директор на Impact Growth в WRAP, каза, че това показва, че хранителните отпадъци "не са проблем на богатия свят. Това е глобален проблем."
"Данните са наистина ясни по този въпрос: че има проблем в целия свят и такъв, с който всички можем да се справим утре, за да спестим пари и да намалим въздействието върху околната среда", каза той.
Още по темата
![]() |
1 | 2.082 |
![]() |
1 | 2.32311 |
![]() |
10 | 3.87961 |
![]() |
100 | 4.47102 |
![]() |
1 | 1.73666 |
Последни новини
- 19:37 Зеленски призова за още санкции срещу Русия: Войната ще приключи на масата на преговорите
- 19:31 Захарова: Украинската делегация в Истанбул говореше на руски език
- 19:28 В София фирмите за отпадъци обещаха да не спират работа
- 19:21 Новото гадже на Григор Димитров: Дебела съм била! Умирам да видя ваши снимки на 16 г.
- 19:13 Прокурори и следователи представиха пред Сарафов идеи за продължаване на съдебната реформа
- 19:06 Ушаков: Путин разказа на Тръмп за атаките на Украйна срещу Русия преди Деня на победата
- 18:58 Изправят пред съда втори подпалвач на имот на британския премиер, този път румънец
- 18:51 Анди Макдауъл позира в тоалет на Ивет Бианки за L’Officiel Monaco