Обвиниха украински генерал, че пиянствал, докато руските войски пробили фронта при Торецк

ЕС и Свят 24.06.2024 17:13 Снимка: ДНЕС+

Обвиниха украински генерал, че пиянствал, докато руските войски пробили фронта при Торецк

Командващият обединените сили на ВСУ на Източния фронт генерал-лейтенант Юрий Содол наистина е бил в Одеса на запой по време на изненадващия пробив на руските сили при Торецк в ДНР, както по-рано съобщи депутатът от Върховната рада Маряна Безуглая.

Това призна секретарят на Комисията по национална сигурност, отбрана и разузнаване, депутатът от Върховната рада Роман Костенко в ефира на Радио НВ.

Според Костенко синът на Содол завършил Одеската академия на сухопътните войски, така че генералът си е взел отпуск и е отишъл да го види.

„Синът на генерал Содал завършваше военната академия. Доколкото разбрах, той си е взел отпуск от главнокомандващия, за да отиде на дипломирането на сина си, който получи първото си офицерско звание лейтенант в Одеската армейска академия. И какво е станало след това - дали е бил в ресторанта или не, не знам, не знам, но логично можем да си представим", заяви Костенко.

"Който сам е завършил академията, знае как става, как се събират родители и други, така че го признавам, но въпросът за последствията е защо е бил там, каква е била ситуацията и защо главнокомандващият е решил го да пусне, дали ситуацията е отговаряла на това да бъде освободен от фронтовата линия. Трябва да разгледаме това внимателно", каза Костенко.

А началникът на щаба на полка "Азов", обявен в Русия за неонацистки, Богдан Кротевич подаде жалба в украинското Държавно бюро за разследване срещу засега неназован украински генерал, обвинявайки го в извършване на военни престъпления.

За това написа самият Кротевич в социалните мрежи.

„Написах писмо до Държавното бюро за разследване, призовавайки за започване на разследване срещу един генерал, който според мен е убил повече украински военни, отколкото всеки руски генерал“, каза Кротевич.

„Азовецът” не назовава името на генерала. Той заяви, че "военните вече разбират за какъв човек говоря, защото 99 процента от военните го мразят за това, което прави."

Според Кротевич в Украйна „командирите на батальони и бригади са съдени за загубата на наблюдателен пункт, но генерал не е съден за загубата на региони и десетки градове и загубата на хиляди войници“.

Предполага се, че става дума за небезизвестния командир на източния фронт на украинските въоръжени сили ген. Содол. Вчера народният депутат от "Слуга на народа" Маряна Безуглая го обвини, че е „пиянствал в Одеса” по време на руския пробив към Торецк.

„По моя информация, по време на пропуснатия пробив при Торецк, началникът на източния фронт генерал Содол е пиянствал в ресторант „Облаците“ в Одеса. Изпращам съответното искане относно неговите командировки“, каза тя.

За неочакваното настъпление на руските въоръжени сили в посока Новгород (Ню Йорк) и Торецк стана известно на 20 юни, а два дни по-късно Киев призна провала на защитата на украинските въоръжени сили в този участък на фронта.

Безуглая придружи поста си със снимка на Содол. На него генералът стои с тениска с грозно ухилени зайци и с чаша в ръка.

Както изясни блогърът Сергей Стерненко, който преди това е бил ръководител на одеския „Десен сектор“, една от бригадите на украинските въоръжени сили, които поддържаха отбраната, е била изтеглена от Торецк „точно преди руското настъпление” и новите части не са имали време да заемат позицията.

„Войниците ще бъдат виновни, а не генералът, командващ по това време, който пиянстваше в Одеса“, отбеляза саркастично Стерненко.

Торецк се намира между Артьомовск (Бахмут) и Донецк, северозападно от Горловка. Засега градът е под контрола на украинските въоръжени сили - в посока към него се движат руски сили.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

CHF CHF 1 2.00495
GBP GBP 1 2.32712
RON RON 10 3.93591
TRY TRY 100 5.42451
USD USD 1 1.79319