Нюланд: САЩ имат 18 сценария в случай на руска инвазия в Украйна

ЕС и Свят 15.01.2022 16:32 Снимка: ДНЕС+

Нюланд: САЩ имат 18 сценария в случай на руска инвазия в Украйна

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е подготвила 18 различни сценария за действие в случай на руска инвазия в Украйна, заяви заместник-държавният секретар по политическите въпроси Виктория Нюланд в интервю, публикувано в събота от Financial Times.

"Няма да говоря предварително за 18-те различни сценария ... Само ще кажа, че ние и нашите съюзници сме готови бързо да причиним сериозна болка, ако Русия предприеме някаква агресивна стъпка".

Нюланд подчерта, че санкциите на САЩ и европейските страни може да се различават една от друга. "Понякога нещо е по-трудно за нас, отколкото за Европа, а понякога е обратното", каза тя.

В същото време заместник-държавният секретар на САЩ подчерта, че Вашингтон преговаря с европейските съюзници относно възможен отговор на действията на Русия, който да отчита интересите на жителите на западните държави.

Коментирайки разговорите за гаранции за сигурност между делегациите на САЩ и Русия, които се проведоха тази седмица, Нюланд каза, че страните са успели да чуят притесненията си, но сериозна дискусия все още не е започнала. "В момента чуваме само опасения един от друг", каза тя.

"Ние не сме започнали типа преговори, които би трябвало да започнем, за да се опитаме да постигнем споразумения. Особено ако Русия иска тези споразумения да бъдат правно обвързващи, така че ни трябва повече време."

Вашингтон е заинтересован от продължаване на преговорите с Москва. "Вярваме, че можем да намалим напрежението и да постигнем напредък по някои от темите чрез дипломация", каза дипломатът. "Надяваме се и очакваме Москва да остане на масата за преговори и да обсъди редица въпроси, но изборът е на Путин".

Нюланд също така подчерта, че преговорите "трябва да се водят на основата на реципрочност". "Те имат искания, но и ние имаме опасения".

Нюланд коментира, че кибератака срещу уебсайтовете на украинските министерства напомня методите използвани от Русия и в миналото.

"В момента не съм готова да говоря за това кой е замесен. Ще кажа само, че това са добрите стари руски методи, които изпозлва по целия свят". "В миналото офицерите от руското разузнаване" са действали съответно, за да "дестабилизират правителствата, да тестват собствените си способности".

Според ръководителя на кабинета на президента на Украйна Андрий Ермак почти всички украински сайтове, засегнати от атаката, вече са възобновили работата си.

Той добави, че Украйна "работи в тясно сътрудничество със САЩ и Великобритания" по този въпрос и нарече инцидента опит за дестабилизиране на ситуацията в страната./news.bg

Още по темата

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448