Няколко торнада удариха американския щат Тенеси - 6 са загинали, сред тях има и дете

ЕС и Свят 10.12.2023 19:43 Снимка: ДНЕС+

Няколко торнада удариха американския щат Тенеси - 6 са загинали, сред тях има и дете

Няколко торнада връхлетяха американския щат Тенеси. Стихиите взеха най-малко 6 жертви, сред които и дете, оставиха хиляди без ток, преобръщаха коли, разкъсваха сгради и нанесоха тежки щети. Най-малко 23 пострадали, съобщи CNN.

Други трима души са загинали при преминаването на торнадо през Кларксвил. Властите съобщават, че заради стихиите над 80 000 домакинства са без електричество на територията на целия щат.

"Това е опустошителна новина и сърцата ни са разбити за семействата на онези, които са загубили близките си", заяви в изявление кметът на Кларксвил Джо Питс. "Градът е готов да им помогне в този момент на скръб."

Докато в Кларксвил специални екипи издирваха оцелели, кметът обяви извънредно положение в събота вечерта и въведе вечерен час до 21:00 ч.

Докато Тенеси се бори с последиците, днес в източната част на САЩ се очакват още бури.

"Изолирани силни гръмотевични бури се очакват в някои части на югоизточните щати, главно под формата на спорадични разрушителни ветрове и няколко кратки торнада", заяви Центърът за прогнозиране на времето.

Бурите ще достигнат максимална сила до следобеда в неделя, когато ще се разширят и ще обхванат голяма част от Изтока. Поривите на вятъра, причинени от бурите, ще бъдат доста по-силни в неделя в сравнение със събота и могат да доведат до спиране на електрозахранването и ограничаване на пътуването.

CHF CHF 1 2.05444
GBP GBP 1 2.28624
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 5.80215
USD USD 1 1.80961