Новият премиер: Ще дам тялото и душата си да изведа Япония от ковид кризата

ЕС и Свят 10.10.2021 09:39 Снимка: ДНЕС+

Новият премиер: Ще дам тялото и душата си да изведа Япония от ковид кризата

Новият японски премиер произнесе емоционална реч пред парламента.

Фумио Кишида заяви, че ще направи всичко по силите си, за да изведе Япония от кризата, създадена от коронавируса, ще брани територията и народа в условията на все по-сложната ситуация около сигурността в региона, предаде Ройтерс.

Кишида зае висшата държавна длъжност в третата по големина икономика в света в понеделник, като смени Йошихиде Суга, подкрепата за когото спадна значително заради повишаването на случаите на коронавирус в страната. Броят на новозаразените на дневна база обаче напоследък намаляха и този месец бе отменено продължителното извънредно положение.

"Аз съм решен да отдам тялото и душата си, за да преодолеем заедно с народа тази национална криза, да изградим една нова ера и да предадем на следващото поколение една страна, чиито граждани са богати в сърцата си", заяви Кишида в първата си програмна реч пред парламента.

Голям тест за новия японски премиер в началото ще бъде ръководенето на неговата Либерално-демократическа партия (ЛДП) в парламентарните избори на 31 октомври.

Кишида, който е на 64 г. и е бивш външен министър с репутация на майстор на консенсуса, заяви, че правителството бързо ще сглоби пакет от стимули за подкрепа на най-тежко ударените от пандемията и ще предприеме законодателни мерки, за да подсигури ресурси в здравеопазването.

Той не поясни в речта си какъв ще е размерът на пакета от стимули, но миналия месец намекна за сума от 30 трилиона йени (268 милиарда долара).

По-рано финансовият министър Шуничи Судзуки каза, че се надява да събере допълнителен бюджет за финансови стимули непосредствено след изборите и този бюджет да бъде одобрен от парламента до края на годината. Кишида подчерта, че трябва да се подкрепят нуждаещите се, за да се постигне обществено сътрудничество и призова за изплащане на средства на компании, които са тежко пострадали от пандемията.

Освен това той се застъпи за отпускане на средства за т.нар. нередовни работници, семейства с деца и на хората, които се борят да свържат двата края заради пандемията.

Кишида потвърди своята решителност да преодолее дефлацията и каза, че ще продължи със смели парични облекчения, бързо отпускане на бюджетни средства и стратегия за растеж.
"Ние няма да се колебаем да изразходваме бюджетни средства, с които да отговорим на кризата, за да е сигурно, че са взети всички възможни мерки", каза той.

По въпросите за националната сигурност и международните отношения, Кишида каза, че ще пази мира и стабилността в Япония.

"С оглед на все по-усложняващата се обстановка около сигурността в региона, аз ще пазя територията на страната ни с решителност. Ще пазя териториалните води, въздушното пространство и живота и собствеността на хората", заяви той пред парламента.
Кишида съобщи, че е планирал да обнови стратегията за националната сигурност и че си е поставил за цел подсилването способностите на бреговата охрана и противоракетната отбрана.

Що се отнася до връзките с огромния съседен Китай, Кишида каза, че изграждането на стабилни отношения и поддържането на диалог са важни, но Япония няма да премълчава нищо, когато се налага.

"Работейки със страните, с които споделяме общи ценности, ние казваме на Китай това, което трябва да се каже, и категорично настояваме той да се държи отговорно. Ние също така поддържаме диалог и продължаваме да си сътрудничим с партньорските страни в справянето с общи проблеми", заяви той.

Китай има претенции върху почти всички богати на енергийни източници зони в Южнокитайско море, в които е разположил военни застави върху изкуствени острови. Той също има претенции върху група островчета в Източнокитайско море, които са под администрацията Япония.

Кишида нарече съюза за сигурност на Япония със САЩ "крайъгълен камък за световния мир и просперитет" и каза, че възнамерява да го надгражда./БТА

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448