Нови по-строги правила за допустимите нива на замърсяване на въздуха

ЕС и Свят 21.02.2024 16:39 Снимка: ДНЕС+

Нови по-строги правила за допустимите нива на замърсяване на въздуха

Граничните стойности за някои прахови частици и серен диоксид трябва да бъдат намалени наполовина, тъй като имат особено тежко въздействие върху здравето

В борбата на Европейския съюз срещу замърсяването на въздуха в бъдеще ще се прилагат по-строги гранични и целеви стойности за различни замърсители.

Преговарящите от страна на Европейския парламент и страните членки на ЕС се споразумяха за нови максимални прагове за нивата на прахови частици, азотен диоксид и серен диоксид, наред с подобни ограничения за други замърсители, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Белгийското председателство на Съвета на ЕС потвърди споразумението. Страните от ЕС и ЕП все още трябва официално да одобрят споразумението, което се счита за формалност.

Новите правила имат за цел да гарантират, че замърсяването на въздуха в Европа не вреди на човешкото здраве, посочиха от ЕП. Гражданите трябва да имат право на обезщетение, ако се разболеят поради неспазване на пределно допустимите стойности.

Граничните стойности за някои прахови частици и серен диоксид трябва да бъдат намалени наполовина, тъй като имат особено тежко въздействие върху здравето.

Новите правила имат за цел да определят курса за плана за действие на Европейската комисия за нулеви замърсители във въздуха, водата и почвата, който беше представен през 2021 г.

Европейската агенция за околна среда (EEA) заяви, че лошото качество на въздуха остава най-големият риск за здравето, породен от условията на околната среда.

Според последните данни през 2021 г. в ЕС е имало около 253 000 смъртни случая, свързани с нива на прахови частици над препоръчителните граници, определени от Световната здравна организация.

CHF CHF 1 2.00105
GBP GBP 1 2.27568
RON RON 10 3.93076
TRY TRY 100 5.62834
USD USD 1 1.83027