Норвегия почете жертвите от клането в гей бар и обеща да се бори с омразата

ЕС и Свят 27.06.2022 08:08 Снимка: ДНЕС+

Норвегия почете жертвите от клането в гей бар и обеща да се бори с омразата

Клането в гей бар в норвежката столица Осло няма да спре борбата срещу дискриминацията, предразсъдъците и омразата.

Това каза в неделя премиерът на Норвегия Юнас Гар Стьоре, като отдаде почит на жертвите на атаката в ранните часове на събота сутринта, съобщи "Гардиън".

На възпоменателна служба в неделя присъстваха опечалени, правителствени министри, църковни лидери и принцеса Мете-Марит.

Стьоре отбеляза в обръщението си, че хиляди хора спонтанно са са положили цветя и характерните знамена на мястото на трагедията, въпреки отмяната на планираните в града събития като гей парада.

"През деня градът беше пълен с хора, които искаха да говорят за скръб и гняв, но също и за подкрепа и солидарност и воля да продължат да се борят, за правото на всеки човек да живее свободен живот, безопасен живот. живот", каза Стьоре.

"Тези злодеяния ни напомнят за това. Тази битка не е приключила. Не е безопасно. Но ние ще спечелим сигурността заедно. Стрелбата сложи край на парада, но не сложи край на борбата за прекратяване на дискриминацията, предразсъдъците и омразата.", каза той.

Припомняме, че най-малко двама души бяха убити, а повече от 20 бяха ранени при стрелба в популярен нощен клуб в столицата на Норвегия. Стрелбата стана часове преди насрочения за вчера гей прайд в Осло.

Заподозреният извършител бе задържан близо до стрелбата.

В неделя полицията направи втори опит да разпита заподозрения, 42-годишен норвежки гражданин от ирански произход, идентифициран от норвежката обществена телевизия NRK и множество други местни медии като Занияр Матапур.

Властите описват заподозрения като радикализиран ислямист, извършвал в миналото насилие и страдащ от психическо заболяване. Норвежката служба за сигурност заяви, че стрелбата е "акт на краен ислямистки терор".

В него се посочва, че заподозреният, който е обвинен в убийство, опит за убийство и тероризъм, е бил известен на агенцията от 2015 г. като член на ислямистка мрежа в Норвегия. Той ще бъде подложен на задълбочена психиатрична експертиза през следващите дни, съобщиха от полицията.

Адвокатът на Матапур, съобщи, че опитът в събота да разпита клиента му е приключил скоро след като е започнал, тъй като заподозреният отказал да запише интервюто, "защото смятал, че полицията ще го манипулира".

В събота страната повиши нивото на заплаха за страната от умерено до "извънредно", със значително увеличено полицейско присъствие в Осло.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648