Нетаняху: Голан винаги ще бъде израелски

ЕС и Свят 10.02.2021 10:03 Снимка: ДНЕС+

Нетаняху: Голан винаги ще бъде израелски

Израел ще задържи Голанските възвишения завинаги, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху след изказване на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън. В него последният се въздържа да признае израелските претенции за суверенитет над стратегическия район, предаде Ройтерс.

През 2019 г. тогавашният американски президент Доналд Тръмп се разграничи от останалите световни сили и призна Голанските възвишения за израелски. Израел окупира стратегическото плато през войната със Сирия от 1967 г., а през 1981 г. го анексира, предаде БТА. 

Вчера Блинкън заяви, че смята контрола над Голан, който се намира точно срещу Северен Израел и граничи освен това с Ливан и Йордания, за "наистина важна част от израелската сигурност", но беше предпазлив относно признаването на израелския суверенитет над тази територия.

"Правните въпроси са нещо друго и това е нещо, което разглеждаме, в случай че с течение на времето ситуацията в Сирия се промени, но ние не сме близо до това", каза Блинкън пред Си Ен Ен.

На брифинг за представители на медиите Нетаняху заяви в отговор следното: "Вижте, те казаха, че разглеждат въпроса - но аз вече съм го разгледал. Що се отнася до мен, Голанските възвишения ще останат завинаги част от Държавата Израел, и то суверенна част".

"Какво, трябва ли да ги върнем на Сирия?", попита риторично израелският премиер и изтъкна в тази връзка гражданския конфликт в Сирия, която е стар враг на Израел. "Трябва ли да върнем Голан към ситуация, в която има опасност от масово клане?"

Сирия отдавна настоява Голан да й бъде върнат, а едностранното анексиране от Израел на района не беше признато от международната общност./БТА

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648