Неонацисти предизвикаха сблъсъци по време на протест на транссексулани в Мелбърн

ЕС и Свят 19.03.2023 19:03 Снимка: ДНЕС+

Неонацисти предизвикаха сблъсъци по време на протест на транссексулани в Мелбърн

Нацистите не са добре дошли в австралийския щат Виктория, заяви премиерът на щата Даниел Андрюс след сблъсъци вчера между протестиращи защитници на правата на транссексуалните и неонацисти в щатската столица Мелбърн, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В социалните мрежи Андрюс осъди действията на около 30 облечени в черно мъже, участвали в шествие и многократно отправили нацисткия поздрав пред парламента на щата Виктория.

"Ще ми се да не трябваше да го казвам, но явно се налага: Нацистите не са добре дошли. Нито на стълбите пред парламента, нито където и да било другаде", категоричен бе премиерът. "Групата е била там да заяви, че транссексуалната общност не заслужава права, безопасност или достойнство", каза той.

"Ето това правят нацистите. Тяхната злокобна идеология е да превръщат малцинствата в изкупителна жертва, а това няма място тук, също както и тези, които застават на тяхна страна", подчерта Андрюс.

По данни на щатската полиция във връзка с вчерашните протести са арестувани трима души.

Миналата година Виктория стана първият щат в Австралия, забранил публичното излагане на нацистката свастика, припомня ДПА.

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.2902
RON RON 10 3.93068
TRY TRY 100 5.65181
USD USD 1 1.83853