Недостигът на чипове води до огромен ръст на инвестициите

ЕС и Свят 14.01.2022 12:04 Снимка: ДНЕС+

Недостигът на чипове води до огромен ръст на инвестициите

Глобалният недостиг на чипове буквално изстрелва индустрията нагоре и води до невиждан ръст на инвестициите, показват данните от индустрията, цитирани от световните медии. Най-важният производител на чипове за Apple предвижда среден ръст на продажбите от 15 % до 20 % годишно, което е два пъти повече от предишните си очаквания.

Компанията предвижда продажби в размер на $16,6-17,2 милиарда само през първото тримесечие на годината, което е с поне 5% повече от прогнозите. Тя възнамерява да похарчи от 40 до 44 милиарда долара за разширяване и модернизиране на капацитета през 2022 г.

Тайванската компания за производство на полупроводници TSMC повиши прогнозите си за растеж и представи рекордни планове за разходи за 2022 г., сигнализирайки, че огромното търсене на чипове, което подхранва продължилото месеци наред свиване на веригата за доставки, ще продължи с години. Акциите на компанията поскъпнаха по време на търговията в САЩ, съобщи Bloomberg.

Тези цифри потвърждават лидерската позиция на TSMC на пазара по време на безпрецедентния недостиг на чипове, предизвикан от пандемията - недостиг, който срина производството на автомобили, мобилни телефони и игрови конзоли.

Най-ценната корпорация в Азия възнамерява да продължи да харчи много средства, за да запази технологичната си преднина пред гигантите Intel и Samsung Electronics.

Американските депозитарни разписки на TSMC скочиха с 8,8% в Ню Йорк в четвъртък сутринта, докато производителят на оборудване за чипове ASML NV скочи с 4% в Амстердам. Applied Materials Inc. и KLA Corp. достигнаха рекордно високи стойности.  

Тъй като кризата не показва признаци на намаляване, през последната година TSMC работи с почти пълен капацитет и сега инвестира много в нови фабрики от родния си остров до Япония и САЩ.

Целта на TSMC за 2022 г. е да направи инвестиции в размер на поне с 10 милиарда долара повече в сравнение с миналата година и поне с 43% повече от 25-28 милиарда долара, които Intel е заделил тази година, за да възстанови някогашната си доминираща позиция в индустрията. /money.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648