Недостиг на плодове и зеленчуци във Великобритания

ЕС и Свят 25.02.2023 13:46 Снимка: ДНЕС+

Недостиг на плодове и зеленчуци във Великобритания

Недостигът на някои плодове и зеленчуци в Обединеното кралство, който доведе до нормиране в повечето големи супермаркети, може да продължи до май, според една от най-големите групи производители на храни в страната -LVGA.

Асоциацията на производителите LVGA заяви пред Cи Ен Ен, че британските производители нямат реколта от домати, чушки и патладжани по това време на годината, тъй като високите разходи за енергия тази зима са забавили засаждането.

"Би трябвало да берем домати, чушки и патладжани сега. Те обаче ще бъдат готови през май, тъй като скоро ги засадихме, а не през декември миналата година", казва Лий Стайлс, секретар на LGVA. "Производството на храни трябва да се планира месеци предварително, то не е като фабрика, която може да се включва и изключва по желание".

Групата представлява 80 производители в югоизточната част на Обединеното кралство, която е ключов регион за отглеждане на земеделски култури. Членовете на LGVA произвеждат около три четвърти от краставиците и сладките чушки в страната и около една пета от патладжаните всяка година.

Четири от най-големите вериги супермаркети в Обединеното кралство заявиха по-рано тази седмица, че налагат ограничения за закупуване на някои основни продукти, включително домати, чушки и краставици. Сред тях е и Tesco - най-голямата верига супермаркети във Великобритания, която временно ограничи броя на опаковките от тези продукти до три на клиент.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648