Не разрешиха на Зеленски да говори пред Евровизия

ЕС и Свят 12.05.2023 19:16 Снимка: ДНЕС+

Не разрешиха на Зеленски да говори пред Евровизия

Организаторите на песенния конкурс "Евровизия" отказаха заявката на президента на Украйна Володимир Зеленски да направи видео обръщение по време на финала на музикалния конкурс. Европейският съюз за радио и телевизия, който управлява конкурса, заяви, че участието на Зеленски би нарушило неполитическия характер на събитието, предава Асошиейтед Прес.

Офисът на Президента на Украйна заяви, че не е имало искане от Володимир Зеленски да произнесе реч на конкурса за песен на "Евровизия", както беше съобщено от британските медии.

"Информацията на Times не е вярна. Канцеларията на президента на Украйна не се е обръщала към организаторите на конкурса за песен на "Евровизия" с предложение за онлайн изявление на Володимир Зеленски по време на финала или на друг етап от конкурса", това написа във "Фейсбук" Сергей Никифоров, говорител на украинския президент.

Припомняме, че именно Украйна спечели миналогодишния конкурс, но заради войната бе решено тазгодишното издание на конкурса да се проведе във Великобритания, която завърши втора. България не участва в настоящото издание.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648