Най-малко 17 млн. души в ЕС са карали дълъг COVID

ЕС и Свят 16.09.2022 13:28 Снимка: ДНЕС+

Най-малко 17 млн. души в ЕС са карали дълъг COVID

В ново изследване, поръчано от СЗО-Европа, се констатира, че най-малко 17 милиона души в ЕС вероятно са страдали от дългосрочни симптоми на Ковид-19 през първите две години на пандемията от коронавируса, като това е ставало по-често при жените, отколкото при мъжете, съобщи БТА.

Изследването не дава отговор на въпроса дали симптомите, които са продължавали, повтаряли или появявали най-малко един месец след заразяването, са по-често срещани при ваксинирани или при неваксинирани лица.

Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус заяви оптимистично по-рано тази седмица, че краят на пандемията от Ковид-19 наближава. По думите му светът никога не е бил в по-добра позиция да преодолее масовото разпространение на коронавируса. Същевременно той призова държавите да не намаляват усилията си за борба срещу заразата, довела до смъртта на над шест милиона души досега. Гебрейесус предположи, че са възможни нови вълни на разпространение на вируса и каза, че страните трябва да поддържат адекватни запаси от медицинско оборудване и да осигурят достатъчно здравни работници.

Правителството на Нова Зеландия премахна по-голямата част от останалите ограничения, свързани с Ковид-19, с което за пръв път от началото на пандемията сигнализира за връщането към нормалния живот. Занапред в супермаркетите, магазините, автобусите и самолетите няма да се изисква носенето на предпазни маски. Отпаднаха и последните задължителни ваксини за здравните работници, а от туристите вече няма да се изисква ваксинация, за да влязат в страната.

Новият президент на Филипините Фердинанд Маркос-младши удължи режима на бедствено положение в страната, обявено от неговия предшественик преди повече от две години във връзка с пандемията. Все пак в островната държава бе отменено задължителното носене на предпазни маски на открито с изключение на местата с много хора, където е по-трудно да се спазва социална дистанция.

Филипините бяха сред най-тежко засегнатите от пандемията от ковид държави в Югоизточна Азия. Властите наложиха един от най-дългите в света локдауни, което причини най-тежката от десетилетия икономическа рецесия и задълбочи бедността, глада и безработицата.

Заради стратегията на Китай за "нулев ковид" десетки милиони жители на страната бяха обхванати от строги карантини, които парализираха икономиката и затрудниха пътуванията. Жители на град Кулджа в западния Синцзян-уйгурски автономен район алармираха през седмицата в социалните мрежи, че гладуват, нямат лекарства и други необходими стоки заради продължаващия повече от 40 дни локдаун. Правозащитници изразиха опасения от засилени полицейски репресии срещу мюсюлманската общност уйгури в този автономен район.

Правителството в Пекин отчете спад в броя на пътуванията по време на тридневните есенни празници от 10 до 12 септември с повече от една трета в сравнение със същия период на миналата година. А иначе в два от тези три дни в Китай (с население близо милиард и половина души) бяха регистрирани по около 1400 нови случая с коронавирус, предимно без симптоми.

От американската биотехнологична компания "Модерна" съобщиха в сряда, че разговарят с китайските власти за доставка на ваксини срещу коронавирус, но все още нямало решение по въпроса.

Два дни по-рано Европейската агенция по лекарствата (EMA) препоръча поставянето на бустерни дози от ваксините срещу подвариантите БА.4/5. на варианта Омикрон. Преди това ЕМА бе одобрила бустерни дози срещу по-стария подвариант БA.1. Агенция препоръча също да се използва т.нар. бивалентна ваксина на "Пфайзер/Бионтех", предназначена както за подвариантите БA.4/5, така и за първоначалния щам, изолиран в Китай през декември 2019 г.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648