Над 50% от COVID-19 пациентите на командно дишане в Германия са починали

ЕС и Свят 30.07.2020 08:00 Снимка: ДНЕС+

Над 50% от COVID-19 пациентите на командно дишане в Германия са починали

Един от всеки петима пациенти, хоспитализирани в Германия заради новия коронавирус (COVID-19), е починал от заболяването, като смъртността нараства до 53 процента за онези хора, които са били на командно дишане. Това показва ново проучване, цитирано от "Франс прес".

Данните за 10 000 пациенти, приети в 930 германски болници между 26 февруари и 19 април, са били анализирани от Германската интердисциплинарна асоциация по интензивна и спешна медицина, Техническия университет в Берлин и други изследователи.

Хоспитализираните мъже са имали по-висок процент на смъртност от жените, със съответно 25 процента в сравнение с 19 процента при жените.

По-възрастните пациенти също са значително по-уязвими, като 27 процента от пациентите в 70-те си години са починали, докато 38 процента от онези над 80 години не са успели да победят вируса.

"Тези високи нива на смъртност ясно показват, че относително голям брой пациенти с много сериозно протичане на заболяването са били лекувани в болници", казва Юрген Клаубер, директор на WIdO.

"Такова сериозно протичане на заболяването засяга главно възрастни хора и хора, чието здраве вече е компрометирано, но се среща и при по-млади пациенти", предупреди той и призова населението да предприеме необходимите предпазни мерки за предотвратяване на нови инфекции.

От общо 10 021 пациенти, 1 727 души са били поставени на механична вентилация. Въпреки че почти два пъти повече от хората, които са получили вентилация, са били мъже, смъртността е била подобна на смъртността на двата пола, се казва в проучването.

Пациентите са престоявали в болници средно 14 дни, като тези, които не са били на вентилация, са били хоспитализирани средно в продължение на 12 дни, докато продължителността на престоя при онези, които са се нуждаели от помощ да дишат, се е увеличила до 25 дни.

Райнхард Бусе, професор по управление на здравеопазването в Техническия университет в Берлин, отбеляза, че средно биха се изисквали 240 дни вентилация за всеки 100 хоспитализирани пациенти.

"Това са важни числа за подготовка за втора вълна на пандемията. Ние обаче не предвиждаме проблеми с нормалните болнични легла, дори и с висок процент на заразяване", добави той.

Благодарение на децентрализираната си система на здравеопазване Германия успя да увеличи значително капацитета си за лечение на пациенти с COVID-19, като избягва сцени като в Италия, където някои болници изпитаха сериозни затруднения от внезапния огромен брой заразени.

Здравните експерти обаче призовават да не се изпада в самодоволство, като шефът на агенцията за контрол на заболяванията RKI Лотар Вилер многократно призовава населението да спазва хигиенни правила като социално дистанциране или носене на маски.

С пълния размах на летния отпускарски сезон политиците също така гледат с тревога броя на заразените, които нарастват през последните седмици.

Към сряда Германия е регистрирала общо 206 926 заразени от началото на епидемията в страната, като от тях са починали 9 128 души./news.bg

CHF CHF 1 1.816
GBP GBP 1 2.19761
RON RON 10 4.01336
TRY TRY 10 2.16883
USD USD 1 1.61332