Над 50 млн. COVID ваксинирани във Великобритания

ЕС и Свят 04.05.2021 11:16 Снимка: ДНЕС+

Над 50 млн. COVID ваксинирани във Великобритания

Жителите на Обединеното кралство получиха над 50 милиона дози ваксини срещу коронавирус. Според данни, публикувани в понеделник на уебсайта на правителствената информация, първата от двете дози ваксина е получена от 34,59 милиона жители на страната, а двете - 15,5 милиона.

"Огромно постижение за цялата страна. Тези ваксинации спасяват животи и ни помагат да се върнем към нормалния живот", - написа в Twitter британският здравен министър Мат Ханкок. Той призова всички, които имат право да бъдат ваксинирани, да го направят. Всички жители на кралството на възраст над 40 години, както и по-младите с медицински показания, трябва да получат покани за ваксинация.

От декември, когато стартира програмата за ваксинация в Обединеното кралство, повече от половината от населението е ваксинирано. Населението на страната е 67 милиона души. Успехът на програмата драстично намали разпространението на инфекцията. В понеделник само един смъртен случай е бил регистриран във Великобритания сред заразените с COVID-19. За последен път толкова нисък брой беше отбелязан в края на август миналата година.

През изминалата седмица в Обединеното кралство са открити само около 2000 нови случая на коронавирусна инфекция на ден и тази цифра продължава да намалява. Очаква се на 17 май в страната да бъдат премахнати редица ограничения, които са в сила от януари миналата година. Премиерът Борис Джонсън заяви в понеделник, че от средата на май правителството възнамерява да разреши туристически пътувания до някои страни, чийто списък все още се определя.

Сега на британците е забранено всяко несъществено пътуване в чужбина, с изключение на изключително важните. От 17 май се планира изцяло да отворят отново кръчми, ресторанти, кина, хотели и музеи. Феновете ще могат да присъстват на спортни събития. От 21 юни могат да бъдат премахнати всички ограничения за контакти с други хора и да се разрешат масови събития. На този етап театрите, концертните зали и нощните клубове ще могат напълно да възобновят работата си.

Засега кралството се ваксинира с три ваксини - на AstraZeneca, Pfizer и Moderna. За да се постигне максимален брой хора, ваксинирани за кратко време, интервалът между въвеждането на две дози от ваксината във Великобритания беше увеличен с правителствено решение от три седмици на три месеца./news.bg

CHF CHF 1 1.78192
GBP GBP 1 2.27388
RON RON 10 3.96962
TRY TRY 10 1.9401
USD USD 1 1.60709