МВФ: Меко приземяване за икономиката и нова индустриална революция за трудовия пазар

ЕС и Свят 12.02.2024 16:44 Снимка: ДНЕС+

МВФ: Меко приземяване за икономиката и нова индустриална революция за трудовия пазар

Преходът към изкуствения интелект ще има размаха на индустриална революция за трудовия пазар, смята Кристалина Георгиева

Перспективите за световната икономика Кристалина Георгиева описа като насочване към "меко приземяване", но предупреди че рисковете остават високи, включително от разпространение на неблагоприятните последици от конфликта в Газа, ако той се окаже продължителен, както и от ситуацията по маршрута през Суецкия канал. Това  управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) каза пред Световната правителствена среща, която започна в понеделник в Дубай, Обединените арабски емирства.

Ръководителката на МВФ смята, че лихвите на водещите централни банки в света могат да поемат надолу предвид намаляването на инфлацията през последната година, но припомни уроците, научени в пандемията: очаквайте неочакваното и не се оставяйте да бъдете хванати неподготвени, предаде специалният преатеник на БТА Елена Савова.

Георгиева призова предстоящите избори в редица страни по света да не стават повод за тревога, тъй като в крайна сметка това ще създаде предвидимост, а уроците от последните кризи включват и колко са важни икономическите основи.

В изказването си управляващият директор на МВФ акцентира и върху прехода към изкуствения интелект. Според Георгиева този преход ще наподобява индустриалната революция по размах и ефект, който ще окаже върху трудовия пазар - някои работни места ще изчезнат, други ще се трансформират в нови, трети ще бъдат създадени.

Въпросът, според Георгиева, е дали сме готови за този преход, По думите й някои страни са подготвени, но мнозинството като цяло не са и това са най-вече развиващи се страни, докато по-развитите икономики са в по-добри позиции.

МВФ следи четири фактора в този процес - дигитална инфраструктура, умения на работещите и мобилност на пазара на труда, иновации - колко страните са готови да инвестират в изследователска и развойна дейност, и регулации и етика, посочи ръководителката на Фонда.

Двата най-големи риска по отношение на ИИ са неравномерното развитие и опасността той да доведе до нови неравенства, наред с риска "създаване на вселена от изкривени представи".

CHF CHF 1 2.00495
GBP GBP 1 2.32712
RON RON 10 3.93591
TRY TRY 100 5.42451
USD USD 1 1.79319