Муктада Садр приветства поддръжниците си, окупирали парламента в Ирак

ЕС и Свят 01.08.2022 09:52 Снимка: ДНЕС+

Муктада Садр приветства поддръжниците си, окупирали парламента в Ирак

Влиятелният иракски духовник Муктада Садр похвали днес своите поддръжници, които в момента провеждат седящ протест в парламента в Багдад, и призова иракчаните да не пропускат това, което той определи като "златна възможност" за реформи в страната, предаде ДПА.

Вчера хиляди привърженици на Садр нахлуха в сградата на парламента за втори път тази седмица, което доведе до ескалация на продължаващата от месеци политическа безизходица в Ирак.

Те обявиха седящ протест в сградата на парламента, след като успяха да влязат в силно укрепената Зелена зона на Багдад, в която се намират парламентът, правителствени сгради и чуждестранни мисии, включително посолството на САЩ.

В първия си коментар за размириците Садр нарече действията на последователите си "спонтанна, мирна революция, която освободи" Зелената зона. "Това е чудесна възможност да се въведе радикална промяна в политическата система", заяви той в Туитър.

Садр призова за по-широка подкрепа от страна на иракчаните, включително племената, силите за сигурност и силната продържавна милиция "Сили за народна мобилизация". "Скъпи народе, вдигни се, за да поискаш реформи... Призовавам всички да подкрепят революционерите в подкрепа на реформите", заяви духовникът.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648