Московски съд запорира собственост на Google в Русия за 7 милиона долара

ЕС и Свят 26.04.2022 18:57 Снимка: ДНЕС+

Московски съд запорира собственост на Google в Русия за 7 милиона долара

Московски съд запорира имущество и средства на Google в Русия на стойност 500 милиона рубли (7 милиона долара), съобщиха новинарските агенции в иск заради ограниченията, които американската технологична фирма постави на канала в YouTube на известна руска телевизионна компания, предава Ройтерс.

Собственикът на Google Alphabet Inc. не отговори веднага на искане от Ройтерс за коментар.

Руските новинарски агенции съобщиха, че случаят се отнася до GPM Entertainment Television на Gazprom Media Holding, която заведе дело с искане Google да възстанови достъпа до акаунта му в YouTube.

YouTube, който блокира руските държавни медии в световен мащаб, е под силен натиск от руския медиен регулатор и политици.

Русия блокира някои други чуждестранни интернет фирми, включително Facebook и Instagram на Meta Platforms Inc., заради мерките на социалните мрежи на компанията да контролират информационните потоци, след началото на руската инвзаия в Украйна. YouTube остава достъпен за сега.

"Искът на GPM Entertainment Television за предприемане на временни мерки е уважен", заяви Арбитражният съд в Москва, цитиран от Интерфакс.

В него се казва, че мерките ще включват "запориране на средства (включително пари в брой, които ще постъпват в банкови сметки), както и цялото движимо и недвижимо имущество, собственост на Google, на обща стойност 500 милиона рубли".

Gazprom Media притежава няколко ключови актива за социални медии, включително ВКонтакте (VK)-руският аналог на "Фейсбук", и телевизии (НТВ и др.) в Русия, някои от които се облагодетелстват от напускането и блокадата на чуждестранни интернет фирми./news.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648