Московски съд отхвърли жалбата на журналиста Еван Гершкович срещу задържането му

ЕС и Свят 19.09.2023 19:36 Снимка: ДНЕС+

Московски съд отхвърли жалбата на журналиста Еван Гершкович срещу задържането му

Московски съд отказа днес да разгледа поредното обжалване от страна на американския журналист Еван Гершкович срещу задържането му в предварителния арест, предаде Ройтерс. Решението на съда идва близо шест месеца след ареста на репортера на в. "Уолстрийт джърнъл" по обвинения в шпионаж, отбелязва агенцията.

Пресслужбата на съда обяви решението без обяснение след заседание при закрити врати. РИА "Новости" съобщи, че жалбата е била върната на по-ниска инстанция, като мотивът е неопределени "процедурни нарушения".

Гершкович, репортер на американския в. "Уолстрийт джърнъл", беше арестуван на 29 март в град Екатеринбург, в Урал, по обвинения в шпионаж, които могат да му донесат присъда от 20 години затвор.

Не е насрочена дата на съдебния процес срещу него, а миналия месец неговото задържане в московския следствен изолатор "Лефортово" бе удължено с три месеца - до 30 ноември. Той не успя и при двете си предишни обжалвания на задържането в предварителния арест - през април и през юни, посочва Ройтерс.

САЩ определи Гершкович и друг американец, Пол Уилан, осъден за шпионаж през 2020 г. и излежаващ присъда от 16 години в наказателна колония, за "неправомерно задържани". Това значи, че Вашингтон смята делата срещу тях за фалшиви и политически мотивирани, отбелязва агенцията.

"Неприемливо е Пол Уилан и Еван Гершкович още да лежат в руски затвори по обвинения, които са неоснователни", заяви посланичката на САЩ в Русия Лин Трейси пред журналисти след днешното съдебно заседание, предаде БТА.

"САЩ няма да спрат, докато Еван и Пол не са в безопасност у дома си, заедно със своите семейства и приятели", добави тя.

Русия обяви, че Гершкович е хванат "на местопрестъплението" в намиращия се в Урал град Екатеринбург, където по информацията на руската Федерална служба за сигурност (ФСС) се е опитвал да достигне до военни тайни.

CHF CHF 1 2.05078
GBP GBP 1 2.31374
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.57012
USD USD 1 1.82993