Молдова изплати дълга си към "Газпром"

ЕС и Свят 26.11.2021 17:54 Снимка: ДНЕС+

Молдова изплати дълга си към "Газпром"

Молдова е изплатила дълга си към руската държавна корпорация "Газпром" в размер на 74 млн. долара. Това обявиха от пресслужбата на компанията "Молдовагаз", информира "Новости".

"AO "Молдовагаз" прехвърли на ПАО "Газпром" плащане за природния газ, потребен през октомври и първата половина на ноември тази година", уточниха от пресслужбата на държавната газова молдовска компания.

Руската компания предупреди Кишинев по-рано тази седмица, че ще спре доставките в рамките на 48 часа, ако плащането не бъде получено. Този срок изтече на 24 ноември. Молдова поиска отсрочка до 26-ти, "Газпром" прие искането.

Вчера парламентът на Молдова, по искане на правителството, в спешен порядък одобри на окончателно четене изменения в закона за държавния бюджет за 2021 г. за отпускане на пари за изплащане на дълга към "Газпром" за газа, получен през октомври и ноември.

В края на октомври "Газпром" и "Молдовагаз" удължиха споразумението за доставка на газ с пет години при условие, че през 2022 г. ще се състои одит на дълга. Предвижда се Кишинев да го погаси в течение на пет години.

По оценка на молдовския президент Мая Санду общият дълг е в размер на около 7,5 млрд. долара, от които десният бряг на Днестър дължи 430 милиона долара. По думите ѝ "несправедливо и нечестно" е да се изисква от Кишинев да плати 7 млрд. за газ, който е отишъл за потребителите на левия бряг, който не е под негов контрол (там се намира самопровъзгласилата се Приднестровска молдовска република).

Говорителят на "Газпром" Сергей Куприянов от своя страна заяви през октомври, че "тялото на дълга е 433 млн. долара, а като се вземе предвид забавянето на плащанията, общият размер на дълга е 709 млн. долара".

Ръководителят на непризнатата Приднестровска молдовска република Вадим Красноселски каза в интервю за "Новости" през септември, че Тираспол "не се отказва от дълга си" за руския газ и е готов да плати за всичко, което е потребил./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448