МО на Украйна разследва корупционна схема за 1 млрд. долара

ЕС и Свят 21.11.2023 17:35 Снимка: ДНЕС+

МО на Украйна разследва корупционна схема за 1 млрд. долара

Министерството на отбраната на Украйна съобщи, че е започнало наказателно производство, след като е установило, че военно подразделение е злоупотребило с над 1 млн. долара държавни средства, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Разследването се провежда в момент, когато президентът Володимир Зеленски засили борбата си с корупцията като част от реформите, за които настоява Западът.

При одит на военно подразделение, базирано в северната област Чернигов в Украйна, бяха установени няколко нарушения, възлизащи на загуби в размер на 1,1 млн. долара.

"Най-голямото нарушение е необоснованото завишаване на стойността на генераторите, закупени през 2022 г., което е довело до загуби в размер на 1 млн. долара", заяви министерството.

"Освен това в периода от октомври 2022 г. до април 2023 г., когато генераторите са били критично необходими на армията, повечето от тях не са били доставени на военните поделения, а са били натрупани в складовете", се казва в съобщението. Случаят е предаден на правоприлагащите органи.

През последните месеци украинските власти се стремят да изкоренят подкупите в Министерството на отбраната, отчасти за да успокоят западните съюзници, изпращащи военна помощ.

През август Зеленски уволни всички регионални служители, отговарящи за мобилизацията на военнослужещи, а през септември уволни своя министър на отбраната на фона на поредица от корупционни скандали.

По-рано този месец прокурорите обявиха, че двама висши служители в областта на отбраната са заподозрени в мащабно дело за измама, свързано със закупуването на военни униформи от турска фирма.

Украйна води трудна битка срещу системната корупция. Борбата с подкупите е една от ключовите реформи, които Европейският съюз изисква като предпоставка за членство.

CHF CHF 1 2.0066
GBP GBP 1 2.32757
RON RON 10 3.93298
TRY TRY 100 5.43804
USD USD 1 1.79599