Министрите на енергетиката от ЕС гледат ценови таван за газа

ЕС и Свят 24.11.2022 13:22 Снимка: ДНЕС+

Министрите на енергетиката от ЕС гледат ценови таван за газа

Министрите на енергетиката на Европейския съюз ще обсъдят днес в Брюксел ново предложение за ограничаване на цената на природния газ, докато темата продължава да предизвиква разногласия в Общността, предаде ДПА.

Европейската комисия представи по-рано тази седмица предложение за ограничаване на цената на газа, търгуван в Механизъма за прехвърляне на собственост в Нидерландия (TTF), който служи като отправна точка за много транзакции с природен газ в Европейския съюз, предаде БТА.

Таванът трябва да влезе в сила автоматично върху фючърса на газа за месец напред, ако цената надвиши 275 евро (283,9 долара) за мегаватчас за две седмици и спредът(разликата, бел. ред) към глобалните цени на втечнения природен газ е 58 евро или по-висок.

Остава да се види дали предложението ще удовлетвори тези страни членки, които многократно призовават за намеса в цената на газа, а ЕК вижда интервенцията като крайна мярка.

Пиковете на цените на TTF през август от близо 350 евро (364 долара) за мегаватчас не биха били достатъчни за задействане на тавана, тъй като впоследствие те се понижиха под прага от 275 евро за по-малко от две седмици, посочват от ЕК като представят евентуален сценарий за действието на ценовия таван.

В момента цената на природния газ е малко под 120 евро и е значително по-висока от тази преди изостряне на напрежението с Русия.

Освен това се очаква министрите на енергетиката да одобрят по-бързи процедури за издаване на разрешителни за някои проекти за възобновяема енергия, за да се стимулира производство на електричество от независими източници.

Министрите може също да подкрепят набор от мерки включително създаването на платформа за съвместно закупуване на газ и споразумения за подкрепа между дъжравите-членки.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648