Международният валутен фонд: Основните лихвени проценти по света ще останат високи

ЕС и Свят 01.09.2023 16:14 Снимка: ДНЕС+

Международният валутен фонд: Основните лихвени проценти по света ще останат високи

Страните с развиващи се пазарни икономики са изправени пред по-нестабилно и по-несигурно бъдеще, поради което трябва да възстановят фискалните буфери в националните си бюджети, да увеличат приходите си, да разнообразят търговските си потоци и да се подготвят за огромни годишни разходи, свързани със зеления климатичен преход. Това заяви първият заместник-управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) Гита Гопинат по време на конференция, организирана от централната банка на Република Южна Африка, предаде Ройтерс.

Вторият по ранг ръководител в МВФ посочи, че развиващите се пазарни икономики са изправени пред редица предизвикателства поради нарастващите геополитически противоречия, усложняващите се финансови условия в глобален аспект и нарастващите разходи, свързани с предотвратяването на негативните изменения на климата.

"Централните банки трябва да са готови да действат, ако финансовите условия се влошат значително в глобален аспект. Те трябва да вземат предвид финансовите рискове, свързани с негативното изменение на климата", посочва Гопинат.

МВФ очаква "основните лихвени проценти (на водещите централни банки - бел.ред.) да останат високи "за известен период от време" и вероятно никога повече да не бъдат на много ниски равнища за по-продължителен срок", отбелязва първият заместник управляващ директор на международната финансова институция.

От началото на 2023 г. се наблюдава шесткратно увеличение на значимите политически решения, които водят до ограничаване на свободната търговия, по данни на МВФ, пише БТА.

"Смущаващите" геополитически противоречия се очаква да нанесат най-сериозни щети на страните с развиващи се пазарни икономики, като загубите на някои от тях може да възлязат на 10 на сто от брутния им вътрешен продукт, посочва Гита Гопинат.

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482