Меркел обещава при Байдън Европа да поеме по-голяма отговорност

ЕС и Свят 21.01.2021 15:10 Снимка: ДНЕС+

Меркел обещава при Байдън Европа да поеме по-голяма отговорност

Германският канцлер Ангела Меркел коментира, че има далеч повече допирни точки за работа с новата администрация на президента на САЩ Джо Байдън, отколкото с администрацията на Доналд Тръмп.

Меркел отбеляза, че Германия и Европа са готови да свършат своята част за разрешаване на проблемите в обтегнатите трансатлантически отношения, включително в борбата с пандемията от коронавирус, климатичната криза и заплахите за сигурността.

"Има по-голяма възможност за политическо споразумение с президента Байдън", допълни Меркел пред журналисти и посочи като примери връщането на САЩ в Парижкото споразумение за климата и Световната здравна организация, а също в имиграционната политика.

Но канцлерът поясни, че наблюдателите, които очакват да постигнат съгласуваност по всички въпроси от трансатлантическа важност, ще се разочароват. Според нея ще има дебати как могат да договорят нещата, за да са изгодни и за двете страни.

"Байдън представлява интересите на САЩ, аз представлявам тези на Федерална Република Германия", категорична Меркел.

Канцлерът обаче обеща да обърне внимание на призивите към Германия и Европа да се положат повече усилия за укрепване на световната сигурност и конкретно отбраната.

"Чувате навсякъде хора с право да казват, че Европа ще трябва да поеме по-голяма отговорност, което означава не само във военната сфера, но също в дипломатическата и много други. Но добрата новина е, че ние в Германия сме готови да го направим, ЕС също е готов да го направи", обясни тя.

Меркел смята, че такива дебати сега трябва да се провеждат на "по-широка основа на споделени убеждения". /news.bg

CHF CHF 1 1.75979
GBP GBP 1 2.2671
RON RON 10 4.00678
TRY TRY 10 2.18124
USD USD 1 1.62525