ЕС и Свят 20.07.2021 17:53 Снимка: ДНЕС+

Меркел е в зоната на наводнения, изправена пред трудни въпроси за готовността

Германският канцлер Ангела Меркел отива отново към зоната на наводнения в страната във вторник, нейното правителство бе обсадено с въпроси как най-богатата икономика в Европа е била хваната по "бели гащи" от наводненията, за които е предупредено дни по-рано, съобщава "Ройтерс".

Наводненията убиха над 160 души в Германия, разкъсаха села, пометоха къщи, пътища и мостове, подчертавайки пропуските в начина, по който предупрежденията за тежко време се предават на населението.

След като в страната остават около 10 седмици до националните избори, наводненията поставиха на дневен ред уменията за управление на кризи на германските лидери, а опозиционните политици предполагат, че броят на жертвите разкрива сериозни провали в готовността на Германия за наводнения.

В понеделник държавните служители отхвърлиха предположенията, че са направили твърде малко за подготовка за наводненията и заявиха, че предупредителните системи са работили.

Тъй като търсенето на оцелели продължава, Германия започва да изчислява финансовите разходи за най-тежкото си природно бедствие от почти 60 години.

При първото си посещение в пострадал от наводнения град в неделя, Меркел, разтърсена определи наводнението като ужасяващо, обещавайки бърза финансова помощ.

Възстановяването на унищожена инфраструктура ще изисква големи финансови усилия през следващите години, показва проект на документ във вторник.

За незабавно облекчение федералното правителство планира да предостави 200 милиона евро за спешна помощ за ремонт на сгради, повредена местна инфраструктура и за подпомагане на хора в кризисни ситуации, показва проектодокументът, който трябва да влезе в кабинета в сряда.

Това е в допълнение на 200 милиона евро, които ще дойдат от 16 федерални провинции. Правителството се надява и на финансова подкрепа от фонда за солидарност на Европейския съюз.

По време на посещение в събота в части на Белгия, също засегнати от наводненията, ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви пред общностите, че Европа е с тях. "Ние сме с вас в траура и ще бъдем с вас при възстановяването".

Южна Германия също е засегната от наводнения, а провинция Бавария първоначално предоставя 50 милиона евро за спешна помощ за жертви, заяви премиерът на Бавария във вторник.

Германският министър на околната среда Свеня Шулце призова за по-големи финансови ресурси за предотвратяване на екстремни метеорологични явления, причинени от изменението на климата.

"Текущите събития на толкова много места в Германия показват с каква сила последиците от изменението на климата могат да засегнат всички ни", каза тя пред "Аугсбургер Алгемайне".

В момента правителството е ограничено от конституцията в това, което може да направи, за да подкрепи предотвратяването на наводнения и суша, каза тя, добавяйки, че би подкрепила адаптациите за изменението на климата в основния закон.

Експерти коментира, че наводненията, които засегнаха Северозападна Европа миналата седмица, трябва да действат като предупреждение, че е необходимо дългосрочно предотвратяване на климатичните промени./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448