Мелони: Разрушенията от наводненията и свлачищата в Емилия-Романя са трагедия

ЕС и Свят 22.05.2023 10:00 Снимка: ДНЕС+

Мелони: Разрушенията от наводненията и свлачищата в Емилия-Романя са трагедия

Разрушенията, причинени от наводненията и свлачищата в Емилия-Романя, са трагедия, но също и възможност да се възродим по-силни. Това заяви италианският премиер Джорджа Мелони, след като обиколи засегнатите райони по-рано днес, предаде АНСА.

Тя каза, че е трудно да се оценят щетите от бедствието и увери, че правителството е на линия, както и другите институции, за да помогнат за преодоляване на ситуацията. "Нужно е да се работи ден след ден", добави Мелони. Тя увери, че са били мобилизирани много ресурси, за справяне с кризата, предаде БТА.

Мелони призна, че е разстроена от онова, което е видяла на засегнатите от наводненията и свлачища места. Тя похвали невероятната работа на гражданската защита, на правоприлагащите органи, на въоръжените сили, за да гарантират незабавен отговор на създалата се ситуация.

Същевременно италианската фермерска асоциация Колдирети обяви, че наводненията са навредили на добива на реколта от плодове за идните четири или пет години. Водата в овощните гради е удавила и задушила корените на дърветата и те са загнили. Това може да доведе до изкореняването на до 15 милиона плодни дръвчета в района, известен като овощната градина на Италия.

Кризата може да доведе и до покачване на цените на някои продукти. Колдирети припомни, че над 20% кайсиите и над 10% от прасковите и нектарините в Италия се произвеждат именно в Емилия-Романя. Там се отглеждат също и грозде, киви, ябълки, круши и др.

Асоциацията алармира, че е нужно и доставянето на вода и храна на над 250 000 глави едър рогат добитък, прасета, овце и кози в засегнатите от наводненията райони. Там има и около 400 ферми за пилета и 45 000 пчелни кошера.

Наводненията са повредили и парници, конюшни, селскостопанска техника и оборудване. Всичко това излага на риск и най-малко 50 000 работни места в отрасъла, посочва Колдирети.

CHF CHF 1 2.02237
GBP GBP 1 2.32242
RON RON 10 3.93369
TRY TRY 100 5.44702
USD USD 1 1.79632