Медведев обещава Трета световна война, ако миротворци на НАТО стъпят в Украйна

ЕС и Свят 01.04.2023 09:46 Снимка: ДНЕС+

Медведев обещава Трета световна война, ако миротворци на НАТО стъпят в Украйна

Заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев каза в петък, че присъствието на мироопазващи сили на НАТО в Украйна ще "отприщи Третата световна война", тъй като те всъщност ще "влязат в конфликта на страната на нашите врагове", съобщават "Радио свободна Европа" и "РИА Новости".

"Миротворците на НАТО" в зоната на конфликта в Украйна ще бъдат "легитимна цел" за въоръжените сили, ако пряко заплашват Русия с оръжие в ръце".

"Очевидно е също, че подобни "миротворци" са наши преки врагове. Вълци в овчи кожи", обяснява Медведев.

По думите му те ще са пряк участник във военните действия от една от страните. В такъв случай, добави Медведев, "тези миротворци трябва да бъдат безмилостно унищожени".

"Членовете на НАТО не са просто самонадеяни същества, които са скочили от седлото и арогантността си. Те приемат всички останали за завършени ... идиоти. И, цинично ухилени, предлагат своите "мироопазващи" услуги. Истинските им намерения са ясни - да установят на изгодната за тях линия на съприкосновение мир от позиция на силата".

"Ясно е, че така наречените миротворци на НАТО просто ще влязат в конфликта на страната на нашия враг (Украйна) и ще предизвикат същата Трета световна война, от която толкова се страхуват, когато говорят за това", добави Медведев.

В същото време Русия прие нова външнополитическа стратегия на 31 март, цитирайки САЩ и Запада като източници на "екзистенциална заплаха" за Москва на фона на дипломатическа криза, свързана с конфликта в Украйна.

"Сътресенията на международната сцена" принуждават Русия да "коригира документите си за стратегическо планиране, особено този за концепцията за външната политика на Русия", каза президентът Владимир Путин на заседание на Съвета за национална сигурност, предава AFP.

Русия е превърнала в "приоритет" премахването на "господството" на САЩ и Запада, като същевременно се описва като "цивилизация", която защитава рускоезичните граждани./news.bg

Още по темата

CHF CHF 1 2.01114
GBP GBP 1 2.29006
RON RON 10 3.93195
TRY TRY 100 5.66429
USD USD 1 1.83543