Маймунската шарка и хепатитът атакуват Великобритания

ЕС и Свят 29.05.2022 10:39 Снимка: ДНЕС+

Маймунската шарка и хепатитът атакуват Великобритания

Маймунска шарка и хепатит сред децата атакуват света. Първите регистрирани случаи са във Великобритания, но броят на заболелите вече расте в цяла Европа.

Случаите се разпространяват не само в Лондон, където бяха регистрирани за пръв път, но и в цяла Великобритания. Като медицинска сестра и майка на две деца Силвия Петрова следи ежедневно ситуацията с двете нови инфекции, предава NOVA.

„Старая се да ги държа под контрол, доколкото мога. Моята лична хигиена като медицинско лице е на високо ниво и държа това да се случва и вкъщи. Информирам се, проследявам ги, но в никакъв случай не се панирам”, споделя Силвия Петрова.

Засега паника в Оксфорд, където Силвия живее, няма.”Всичко се пази дискретно. По принцип англичаните са много резервирани. Мълчи се. Няма гласност какво се случва, може би защото е рано още да се говори. В болницата, в която аз работя няма стрес, няма напрежение”.

Експерти са категорични, че на този етап не може да се говори за епидемия във Великобритания, но е на лице епидемичен взрив.

„Да се надяваме, че няма да стигне до епидемия, въпреки че нарастват случаите в Европа и определено е притеснително. Да, не се предава толкова лесно по въздушно-капков път както например COVID, варицела или морбили, но се предава по въздушно-капков механизъм, а той е най-лесният за предаване на инфекциозните болести”, заявява д-р Христиана Бацелова.

Въпреки случаите на хепатит, в училищата и детските градини не са въведени по-специални ограничения, казва Силвия. Задължителни мерки няма и по отношение на шарката.

„Единственото, което се говори е, че ако се появят някакви симптоми, които са много близки до обикновената шарка, да започне една самоизолация, което да бъде от 21 дни, да се свържат със своето джипи и от там да се започне връзката с контактните”, посочва Силвия Петрова.

И все пак маймунската вариола не е за подценяване, твърдят епидемиолози.

„Един на всеки 10, това са данните от историята, които имаме за разпространението на това заболяване в Африка, всъщност умира, така че 1 от 10 е много сериозно. В обществото вече виждаме, че никъде не се носи маска, а реално тя би предпазила и от маймунската вариола. Колкото по-близък контакт имат хората по между си, това увеличава риска”,твърди д-р Христиана Бацелова

Територия в риск е и Оксфорд, където живее семейството на Силвия. „В Оксфорд има страшно много различни националности, студенти. Оксфорд е град, който предлага работа за цял свят, има хора от всяка точка на света. Сега летни месеци предстоят, хора напред назад, пътуват, ваканции. Африка е дестинация, която британците предпочитат”.

Засега обаче в Оксфорд няма регистриран случай на някоя от инфекциите.  

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648